Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Bolig

Et hjem der lever op til drømme og behov nu og i fremtiden

Det skal du vide før du sælger til GoodLife

Få rådgivning før du træffer beslutningen, så du forstår, hvad aftalen indebærer – og hvilke konsekvenser det kan få for din økonomi og dine muligheder fremover.

Selskabet GoodLife lancerede i maj 2025 et nyt tilbud til ældre boligejere i hovedstadsområdet. Gennem Goodlife kan du få adgang til din friværdi ved at sælge en del af din bolig til selskabet – og samtidig blive boende.

Du får udbetalt et beløb, enten på én gang eller over en periode, mod at GoodLife overtager en ejerandel.

GoodLife får først sin betaling, når boligen engang bliver solgt – som en andel af salgsprisen.

Hvad er GoodLife?GoodLife er en dansk virksomhed etableret i 2023 med det formål at give ældre boligejere adgang til friværdien i deres ejerbolig, uden at optage ny gæld eller flytte.

GoodLife er tilgængelig for boligejere i Storkøbenhavn, og samarbejder med rådgivere og realkreditvurderingskonsulenter for at sikre individuelle og skræddersyede løsninger.

En alternativ til lån – men læs vilkårene grundigt

Realkreditlån er som regel den billigste måde at låne større beløb på. Alligevel kan du som ældre opleve at blive afvist.

Hvis du står i sådan en situation, at du ikke kan få realkreditlån, men stadig gerne vil blive boende, kan GoodLifes produkt være en mulighed.

Men Goodlifes produkt er mere komplekst end et almindeligt lån. Derfor anbefaler vi i Ældre Sagen, at du altid får uvildig økonomisk og juridisk rådgivning, inden du indgår en aftale.

Vigtige forhold, du skal være opmærksom på

  • Vurdering af boligen: Det beløb, du får udbetalt, afhænger af boligens vurdering. Overvej at få en uvildig vurdering, hvis du er i tvivl om den pris, GoodLife lægger til grund.
  • Eksisterende lån: Din bank eller dit realkreditinstitut skal godkende et delsalg, hvis du allerede har et lån i boligen.
  • Omkostninger: GoodLife betaler omkostninger ved selve aftalen (fx vurdering og tinglysning). Men du betaler alle fremtidige omkostninger – både til vedligeholdelse og ved et eventuelt salg.
  • Ingen rentefradrag: Delsalget er ikke et lån og giver derfor ikke fradrag for renteudgifter.
  • Skat og indefrysning: Du slipper for ejendomsværdiskat på den del, du har solgt. Men du mister retten til at indefryse grundskylden. Der kan også være andre skattemæssige konsekvenser.
  • Efter aftalens udløb: Hvis du ønsker at blive boende, efter aftalen udløber, skal du afgive yderligere ejerandele – uden at få betaling – i stedet for at betale husleje.
  • Friværdi og flytning: Når din friværdi falder til under 20 pct., skal du enten sælge resten af boligen til GoodLife eller bo til leje – eller flytte.
  • Værdistigning eller -fald: Du mister værdistigningen på den del, GoodLife ejer. Omvendt dækker GoodLife en del af tabet, hvis boligen falder i værdi.

Hvad koster det – og hvordan sammenlignes det med lån?

GoodLifes pris afhænger af, hvordan du får pengene udbetalt, hvor længe du bliver boende, og hvordan boligpriserne udvikler sig.

Ældre Sagens beregning viser, at det (som i eksemplet nedenfor) svarer til en rente på ca. 6 pct. om året over 5 år (ikke fradragsberettiget) – hvis boligværdien ikke ændrer sig, og du medregner sparet ejendomsværdiskat.

Til sammenligning var den effektive rente på nye realkreditlån i april 2025 mellem 3,3 og 4,8 pct., afhængig af løbetid. De årlige omkostninger (ÅOP) lå mellem 2,6 og 3,6 pct. (kilde: Nationalbankens Statistikbank, tabel DNRNURI).

Betaling til GoodLife er ikke fradragsberettiget – til gengæld betaler du ingen løbende renter eller afdrag, som ved et lån.

Et fiktivt eksempel

Marianne er 68 år og ejer et hus i hovedstadsområdet.
Hun ønsker at blive boende, men har fået afslag på lån. I stedet kontakter hun GoodLife.

Boligen vurderes til 5 mio. kr. Marianne vælger, efter rådgivning, at indgå en aftale: Hun får 900.000 kr. udbetalt og overdrager 24,8 % af boligen til GoodLife over en 5-årig periode. I den periode har hun brugsret og betaler selv alle boligudgifter.

Efter fem år har Marianne tre muligheder:

  1. Sælge boligen og flytte.
  2. Købe GoodLifes andel tilbage til markedspris.
  3. Blive boende og afgive yderligere ejerandele.

Marianne vælger at sælge. Huset sælges til 5 mio. kr. GoodLife får 1.240.000 kr. (24,8 %), og Marianne får 3.760.000 kr., som skal dække salgsomkostninger og udgifter til at indfri evt. lån.

Eksemplet ovenfor er fiktivt og baseret på "GoodLife Delsalg Guide".

Er du i tvivl?

Er du i tvivl, om du skal sælge en del af din bolig til GoodLife? Tal med en uvildig, finansiel rådgiver, der arbejder for dig og hjælper dig med at træffe beslutninger baseret på dine behov – ikke bankens eller realkreditinstitutternes behov.

Som medlem af Ældre Sagen kan du få 20% rabat på privatøkonomisk rådgivning gennem Willis Towers Watson.

Du kan læse mere om tilbuddet her

Om artiklen

Kilde
Ældre Sagen Samfundsanalyse.

Skribent
Peter Egevang, kommunikationskonsulent, Ældre Sagen.

Sidst opdateret 25.07.2025