Styrk pensionisters økonomi med købekraftsgaranti
Skyhøje priser under inflation kan give krise i pensionisters økonomi. Derfor er det nødvendigt med en købekraftsgaranti, der kan sikre købekraft for folkepensionister
Begivenheder i 2022 ude i verden betød, at levevilkårene i det nære blev forringet for folkepensionister, og der var pludselig ikke råd til mad, medicin og gaver til børnebørnene. Det må ikke ske igen.
Derfor foreslår Ældre Sagen en købekraftsgaranti, der skal hjælpe folkepensionister gennem inflationskriser med værdighed og skindet på næsen.
Større folkepension her og nu
Købekraftsgarantien skal give tryghed i tider med ekstraordinær høj inflation. Den er en simpel mekanisme, hvor reguleringen af folkepensionen og andre forsørgelsesydelser speedes op.
I en situation med inflation dur det ikke med regulering med to års forsinkelse i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Det er en model, der fungerer rigtigt fint i normale og rolige tider, men ikke når vi er ramt af voldsom inflation.
Garanti giver tryghed
Lønmodtagerne på det private arbejdsmarked har i løbet af 2024 indhentet efterslæbet i deres købekraft efter den høje inflation i 2022, men det er først i 2026, at landets folkepensionister kommer på niveau igen.
Faldet i folkepensionens købekraft i 2022 var det største siden dens indførelse i 1957. Det kan måske være svært at forestille sig et tilsvarende fald, men vi lever i usikre tider. Det er ikke sikkert, der bliver brug for garantien, men den vil give tryghed.