Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Digitalisering

Plads til alle i en digital verden

hver tredje har brug for hjælp til det digitale

Nye beregninger fra Ældre Sagen, baseret på Danmarks Statistiks undersøgelse "It-anvendelse i befolkningen 2024" viser, at hver tredje dansker mellem 75 og 89 år har behov for hjælp til at benytte offentlige digitale løsninger.

For mange ældre er det en kompleks opgave at finde rundt i digitale selvbetjeningsløsninger, e-Boks, MitID og andre platforme, der er blevet en uundgåelig del af hverdagen.

I praksis betyder det, at mange er afhængige af deres netværk især familie og venner, for at kunne kommunikere med det offentlige.

Det gælder også i sager, der er af privat karakter, og som mange ellers ville ønske, at de kunne håndtere selv. Den digitale udvikling har på mange måder gjort livet lettere for de fleste, men der er en stor gruppe, som ikke får den hjælp, de har brug for.

Det stiller store krav til både offentlige og private aktører om at tilbyde mere tilpasset og individuel støtte. Mange digitalt udfordrede efterlyser konkret vejledning og mulighed for personlig kontakt, når de skal finde vej i det digitale landskab.

De ønsker kort fortalt at kunne tale med et menneske. Det bør ikke være pårørendes ansvar at agere myndighedshjælp, især ikke i spørgsmål, der kræver faglig indsigt og diskretion.

Hvis vi skal sikre digital inklusion og lige adgang til samfundet, er der behov for mere fleksible løsninger, som tager højde for menneskers forskellige forudsætninger.

Det kan være fysiske kontaktsteder, nem adgang til personlig rådgivning eller enkle alternativer til digitale selvbetjeningsløsninger.

Digitalisering må ikke blive en barriere for dem, der har allermest brug for støtte og tryghed i kontakten med både det offentlige og det private.

Læs beregningerne her

Sidst opdateret 13.05.2025