Ændringer på arbejdspladsen får mest erfarne seniorer på tidlig pension
Forandringer på arbejdspladsen er sjældent eneste årsag til at trække sig tilbage, men ofte vil det være den sidste forandring, der får bægeret til at flyde over
Næsten hver tredje senior vil gerne fortsætte med at arbejde, men ender med at forlade arbejdsmarkedet og gå på pension.
Manglende indflydelse på arbejdslivet og store forandringer på arbejdspladsen får en del af skylden, viser en forskningsrapport fra Ældre Sagen, lavet af aldringsforsker Aske Juul Lassen.
Forandringer på arbejdspladsen skal ses som del af et accelererende arbejdsmarked, der kan resultere i tab af mening, tab af faglighed og indflydelse, samt nedsat livskvalitet.
Næsten hver tredje ville gerne have fortsat
Aske Juul Lassens kvalitative undersøgelse bygger ovenpå Ældre Sagens Fremtidsstudie fra 2021, der viste at:
- 29 pct. af seniorerne ville gerne være fortsat med at arbejde.
- 20 pct. af de 29 pct angiver, at de stoppede pga. ændringer på arbejdspladsen. Det svarer til, at 64.000 mennesker kunne være blevet på arbejdsmarkedet et eller flere år endnu.
- Manglende mening i arbejdslivet
- Manglende indflydelse på arbejdslivet
- Manglende faglige begrundelser for forandringer
Til sidst flyder bægeret over
Alle aldersgrupper påvirkes negativt af ændringer på arbejdsmarkedet. Det, der adskiller gruppen af seniorer fra andre, er muligheden for at forlade arbejdsmarkedet.Forandringer på arbejdspladsen er sjældent eneste årsag til at trække sig tilbage, men ofte vil det være den sidste forandring, der får bægeret til at flyde over, viser forskningsrapporten.
Læs hele Forskningsrapporten ”Forebyggelse af tidlig pensionering – et kvalitativt studie af hvordan ændringer på arbejdspladsen kan føre til tilbagetrækning” af Aske Juul Lassen.