Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Savner du nogen at tale med?

Ring til Ældretelefonen

Der er brug for dig på Ældretelefonen

Hej, det er Ældretelefonen. Hvad har du på hjerte?

Ældretelefonen er Ældre Sagens pendant til BørneTelefonen. Vil du være en af de frivillige, der tager Ældretelefonen, når ældre mennesker i ensomhed, svære situationer og eksistentiel krise ringer ind?

Kort fortalt

Hvad er Ældretelefonen?

Alle kan opleve at føle sig alene og savne nogen at tale med. Selv med familie og andre tæt på kan der være situationer, hvor det er svært at tale med dem om det, som fylder.

På Ældretelefonen kan du ringe anonymt med det, der fylder. Det kan være emner som ensomhed, en ægtefælles eller pårørendes sygdom, døden, børnebørn, krig og meget, meget mere. I den anden ende du de møde frivillige, der sidder klar til at lytte og tale om det, der fylder.

Ældretelefonen er i sin spæde start, så du kan være med til at udvikle Ældretelefonen som samtalelinje.

Målet er, at vi sammen får skabt en Ældretelefon, som hjælper mennesker i en svær livssituation. En Ældretelefon hvor det er rigtig rart at være frivillig, og som vi alle er stolte af at være en del af.

Ældretelefonen er landsdækkende og forankret i Ældre Sagens sekretariat.

Hvem søger vi?

Man kan ringe til Ældretelefonen med alt det, der fylder. Stort som småt. Du skal derfor både kunne tale med den, som er ensom og savner nogen at tale med, den som er ked eller fortvivlet, fordi en ægtefælle eller pårørende er blevet ramt af demens og den, som er bange for at dø. Når man ringer, skal man møde et varmt, nærværende og empatisk menneske – en der lytter, er omsorgsfuld og nysgerrig på, hvad den ældre har på hjerte og brug for. Man skal føle sig lyttet til, hørt, taget alvorligt, få lettet sit hjerte og hjulpet lidt videre uanset, hvad der fylder. Det er derfor vigtigt, at du kan lide at være i samtalen, både når det er svært, og når det mest af alt handler om at tale med et andet medmenneske.

Ældretelefonen er en samtalelinje - og ikke en rådgivning. Vi er gode til at tale om det, hvor der ikke findes et rigtigt eller forkert svar. Vi har tiden og roen til at lytte. Og vi har fagligheden til at være nysgerrig på det, personen fortæller og skabe retning og udvikling i samtalen. Det er vigtigt, at du kan lede og guide samtalen, så personen, når han eller hun lægger røret på, er mere opløftet og opmærksom på egne handlemuligheder, end da han eller hun ringede.

Det skal have en faglig relevant baggrund, det kan f.eks. være en social- eller sundhedsfaglig uddannelse, som præst, psykolog eller lignende. Du skal have erfaring med at facilitere og skabe retning og udvikling i samtaler. Du skal deltage i et 2-dages introduktionskursus, hvor vi klæder dig på til at være frivillig på Ældretelefonen, og vi vil løbende tilbyde opkvalificerende kurser.

Du arbejder hjemmefra – men du er aldrig alene

Ældretelefonen er landsdækkende – både for de, der ringer og for de frivillige. Som frivillig arbejder du hjemmefra og tager opkald fra hele landet.

Selvom du sidder for dig selv, er du aldrig alene. Du bliver en del af et team og har altid onlinekontakt med en holdleder og andre frivillige, når du har en vagt. I mødes før og efter en vagt, og du kan altid kontakte holdlederen under vagten.

Dine primære opgaver vil være:

  • At være samtalepartner med ældre mennesker, som ringer til Ældretelefonen, fra dit eget hjem.
  • At lytte, være nysgerrig, empatisk og nærværende.
  • At guide og lede samtalen, så samtalen kommer den ældre bedst mulig til hjælp.
  • At bygge videre på de færdigheder og ressourcer, som den ældre viser i samtalen – og derved styrke den ældres handlemuligheder og livsmod.
  • At henvise til Ældre Sagens tilbud og andre aktører, der hvor det giver mening.

Som frivillig skal du:

  • Have en faglig relevant baggrund, for eksempel en social- eller sundhedsfaglig baggrund, være uddannet præst, psykolog el. lign.
  • Være indstillet på at arbejde ud fra Ældre Sagens værdisæt og Ældretelefonens samtaleprincipper og metoder.
  • Være med til at skabe trygge rum med andre frivillige og holdledere med mulighed for sparring, læring og udvikling.
  • Deltage i et 2-dages introkursus.
  • De første 3 måneder kunne tage minimum 3 vagter (i alt 10,5 timer) – og derefter minimum 2 vagter om måneden (i alt 7 timer).
  • Have egen computer og stabil internetforbindelse.
  • Være tryg og sikker ved at arbejde på computer.

Vi tilbyder dig:

  • Grundig oplæring og værktøjer, der klæder dig på til at være frivillig på Ældretelefonen.
  • Opkvalificerende kurser i f.eks. samtaleteknik eller emner, der fylder hos ældre.
  • At du kan udføre dit frivillige arbejde hjemmefra.
  • At blive en del af et hold af andre frivillige, der tager telefonen, og frivillige holdledere. Selvom du arbejder hjemmefra, vil du aldrig være alene på vagt.
  • Et trygt rum hvor du altid kan sparre med en aktivitetsleder om samtalerne og dele erfaringer med andre frivillige.
  • At blive en del af et større fællesskab - vi samler frivillige til sociale og faglige arrangementer. Nogle gange mødes vi fysisk og andre gange online.
  • Et headset.

Tekniske krav:

  • Du skal have en computer, der er opdateret med nyeste version.
  • Du skal have en computer, hvor kamera og mikrofon virker.
  • Du skal have en smartphone.
  • Du skal have en stabil internetforbindelse.
  • Ipad understøtter IKKE Ældretelefonens tekniske løsninger.

Er du interesseret i at blive en del af Ældretelefonen?

Vi udvider løbende med flere frivillige – og afholder introduktionskurser ml. 2-4 gange om året. Hvis du er interesseret i at blive en del af Ældretelefonen, skal du sende os en mail. Her må du meget gerne beskrive din motivation for at blive frivillig på Ældretelefonen samt din faglige baggrund og personlige kompetencer, som vil gøre dig til en god samtalepartner på Ældretelefonen. 

📧 E-mail: aeldretelefonen@aeldresagen.dk 

Ældretelefonen – vigtige detaljer

Telefonnummer:  32 210 210
Åbningstider: Mandag til fredag, kl. 9-15.

Skab håb og glæde for andre

Ved at blive frivillig på Ældretelefonen bliver du en del af en vigtig indsats, hvor vi sammen skaber glæde, håb og værdi i mange menneskers liv. Din indsats kan ændre en dag – ja, måske endda et liv.
Vi glæder os til at høre fra dig.

Skriv til aeldretelefonen@aeldresagen.dk

Tilmeld dig via e-mail

Sidst opdateret 19.02.2025