Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Svindlet af falsk bankmand

Anna Thygesen har været vært på TV-programmet ’Forført af en svindler’, og rådgiver jævnligt sine kunder om krisehåndtering ved digital svindel. Nu er hun selv blevet svindlet.

Af Irene Manteuffel Foto: Emil Lyders

En mandag morgen i november ringer Anna Thygesens telefon. Personen i røret præsenterer sig som bankmand og lyder alvorlig.

”Han siger, at han er fra bankens sikkerhedsafdeling, og han spørger, om jeg har lavet en pengeoverførsel til Holland,” fortæller Anna Thygesen. ”Nej,” svarer jeg. Han siger, at det er kommet op i bankens overvågningssystem, fordi kontoen i Holland er en svindelkonto, der er registreret af banken.

”De har hacket sig ind i dit MitID, så det skal vi have stoppet,” siger han.

null

Han lyder troværdig

Anna Thygesen bliver bange og stresset. Hun fatter ingen mistanke til bankmanden, ’Christian’, for han lyder troværdig og tillidsvækkende, og han sender hende sit persona-le-ID med fuldt navn, billede, bankens logo og endda et sagsnummer på det, der ifølge ham foregår med Anna Thygesens konto lige nu. Anna tror i hvert fald, at det er det, han sender.

Det skal gå hurtigt

Egentlig har hun travlt og er på vej til møde, men bankmanden siger, at de skal i gang nu, og det går Anna Thygesen ind på, fortæller hun:

”Det skal gå hurtigt, hvis banken skal nå at stoppe svindlerne, siger han. Derfor skal han med det samme hjælpe mig med en totrinsgodkendelse til mit MitID, så han kan gå ind og forhindre, at min konto bliver tømt. Det får vi gjort, og nu vil han så tage sig af sagen, siger han. Mens han er i gang, må jeg ikke svare på telefonopkald fra andre end nogen, jeg kender, og jeg skal afinstallere min netbank på telefonen og min Mobilepay, og jeg må ikke bruge mit MitID, for det vil forstyrre hans arbejde, siger han.”

Anna stolede på "bankmanden"

Klik og hør et lille uddrag af podcasten "I kløerne på en svindler".

Her fortæller Anna Thygesen hvordan det lykkedes en svindler at kontrollere hendes bankkonti over flere dage.

I udsendelsen medvirker også Ældre Sagens ekspert på området, seniorkonsulent Louise Kambjerre Scheel, der bidrager med konkrete handlingsforslag.

I alt er Anna Thygesen i telefonen med ’Christian’ i 20 minutter, inden hun på et hængende hår kommer ind til sit møde. Her fortæller hun, hvad der er sket, og hun og de andre deltagere – erhvervsfolk, som hun samarbejder med – er enige om, at det er en god, bank, hun har.

Måtte ikke gå ind på min konto

Allerede over middag ringer ’Christian’ igen og fortæller, at alt går efter planen.

”Godt nyt, siger han, vi har fået stoppet overførslen,” fortæller Anna Thygesen. ”Nu skal bankens systemer scanne alt, hvad der har med mig at gøre, så de kan sikre mine konti,” siger han.

null

I løbet af mandag, tirsdag og onsdag ringer bankmanden flere gange for at fortælle, at alt skrider frem efter planen.

I den tid følger Anna Thygesen hans vejledning om ikke at gå ind på sin konto, så hun ser ikke, hvad der foregår.

”Jeg har overladt mig helt til ham, fordi jeg er sikker på, at han er fra min bank, og at de er i gang med at beskytte mig mod svindel. Jeg fortæller også om det til flere mennesker undervejs, og de roser min bank for virkelig at lægge sig i selen for at hjælpe,” fortæller Anna Thygesen.

Svindlet

Om onsdagen siger den såkaldte Christian, at Anna Thygesen formentlig kan komme på sin netbank igen torsdag eller fredag.

Men onsdag aften er Anna Thygesens kæreste inde for at ordne noget på sin egen konto i samme bank, og her lægger han mærke til noget underligt ved deres to fælles konti, hvor der burde have stået mange tusinde kroner.

”Der står kun 5 kr. på den ene og 3 kr. på den anden,” fortæller Anna Thygesen. ”Min kæreste spørger, om det er mig, der har overført pengene til et andet sted. Men det er det jo ikke. Så ringer jeg til min banks hotline, og de bekræfter, hvad jeg egentlig godt ved nu: at jeg er blevet svindlet.”

På hendes egen konto er der nu ingen penge overhovedet. Over de seneste dage har ’Christian’ nemlig haft travlt med at lave den ene mindre overførsel efter den anden fra såvel Anna Thygesens konto som de to fælleskonti, og nu har han så fået tømt dem.

De første dage er de værste

Anna Thygesen er i chok, da hun har talt med sin bank. Hun har på intet tidspunkt en fornemmelse af, at noget var galt. Heller ingen af dem, hun havde talt med om forløbet undervejs, fattede mistanke.

”De første to-tre dage efter var de værste. Jeg fattede nærmest ikke, hvad der var sket. Jeg havde jo totalt tillid til svindleren,” fortæller Anna.

Da hun er kommet sig nogenlunde oven på chokket, beslutter hun efter halvanden uge at fortælle historien, så andre kan lære af den. Hun laver et opslag på Facebook, hvor hun har næsten 5.000 venner og mange flere, der læser med, fordi hun er en kendt person.

Jeg føler mig nøgen

Her fortæller hun historien og skriver også: ”Jeg føler mig nøgen, mindfucked, som om jeg har været ude for et overgreb, jeg stoler ikke på nogen, og jeg aner stadigvæk ikke, hvad der er op og ned i det her.”

”Jeg valgte at gå ud med det, fordi jeg gerne vil have, at folk forstår, at det kan ramme alle. Alle aldre, sociale lag og brancher,” fortæller Anna Thygesen. ”Det kan også ram-me sådan en som mig, der har været vært på et TV-program om en svindler. For svindlerne er professionelle og virkelig snedige.”

Drop skammen

Anna Thygesen har tænkt en del over, hvordan hendes svindler kom afsted med sit nummer.

”Man skal ikke undervurdere manipulation.  Svindleren spiller på at sætte mig i en situation, hvor jeg bliver bange og nervøs, og så træder han samtidig ind som den, der kan hjælpe mig. Desuden skal det hele gå meget stærkt, så jeg ikke når at tænke for meget over det. Jeg tænkte jo fx ikke, at grunden til, det skulle gå stærkt, var, at han skulle have mig svindlet,” siger hun.

”En anden ting er, at svindlerne udnytter, at vi er et tillidsfuldt folk. De fleste af os stoler på andre mennesker, og vi vil gerne tro på det, de siger.”

null

Banken har refunderet pengene på nær 8.000 kr.  Så økonomisk slap Anna Thygesen næsten med skrækken. Til gengæld er netop tillidsbruddet i svindlen det værste, fortæller hun.

”Det tager lang tid at komme over det og stole på nogen igen. Jeg bliver nervøs nu, når politiet ringer og tænker over, om det virkelig er dem. I går talte jeg med en fra politiet, fordi jeg har anmeldt sagen, og han sagde, at han var vant til, at folk i min situation bliver nervøse og mistænksomme.”

Det kan ske for alle

Politiet pointerede også over for Anna Thygesen, at hun ikke skal tro, at hun er dum. Ifølge hende er det en vigtig pointe for alle, for mange anmelder ikke svindel, netop fordi de skammer sig for meget og tror, at de selv har en del af skylden.

”Man skal ikke skamme sig,” understreger Anna Thygesen. ”Politiet har brug for, at man anmelder, og at man er åben, for det gør dem klogere. Og der er brug for, at alle fortæller åbent om det, hvis de bliver svindlet. Så har andre bedre chancer for at gennemskue det, hvis det rammer dem. For det KAN ske for alle.”

Sidst opdateret 13.02.2025