Min 87-årige syge far kan ikke få plejebolig
Af Irene Manteufel Foto: Michael Drost-Hansen
Connies far har været taxachauffør i sin ungdom, men i dag kan han ikke finde rundt i sin egen by. Han kan ikke huske ting, han har fået at vide tre gange samme dag, og han har flere gange sagt, at han vil tage sit eget liv. Han har fremskreden demens, diabetes, pacemaker, nyreproblemer, dårligt syn og dårlig hørelse. Alligevel mener kommunen, at den 87-årige mand er for frisk til en plejehjemsplads, og at han ikke er til fare for sig selv.
”Vores far er selv meget utryg ved at bo alene, og for os søskende er det utrolig frustrerende,” fortæller Connie, der af hensyn til sin far ikke ønsker at få sit efternavn med her.
”Vi ved ikke, hvad han kan finde på, fordi han er forvirret og glemmer alting. En dag var der røg i hele lejligheden, da vi kom, fordi han havde glemt en gryde på komfuret. Vi er også bange for, at han farer vild, når han går ned i sit lokale supermarked.”
Connies far har fremskreden demens, og ved seneste tjek på hospitalet viste det sig, at sygdommen på bare otte måneder var blevet tydeligt værre.
”Han har slet ingen klare øjeblikke mere,” fortæller Connie. ”Han kan ringe mange gange om dagen og spørge om det samme, og han har alle mulige forestillinger. Han tror, at der kommer nogen og stjæler fra ham, så han har fået skiftet lås fire gange. Han tror også, at vi stjæler fra ham, og han har på et tidspunkt meldt min ene søster til politiet.”
Connie og hendes tre søskende har kæmpet i over et år for at få en plejehjemsplads til deres far. Men på trods af farens tilstand har de fået afslag fra kommunen med henvisning til, at han er for rask.
Truer med at tage sit liv
”Vi har gjort opmærksom på, at han flere gange har talt om at tage sit eget liv, men svaret var, at han jo ikke havde gjort det, så derfor er han ikke til fare for sig selv,” siger Connie.
Sidste gang Connies far var på hospitalet, anbefalede lægen, at han fik en plejebolig. Connie og hendes søskende har da også bedt kommunen om at se på deres fars journal fra hospitalet, så de kan se, hvor alvorligt det står til.
”Da jeg spurgte kommunen, om de havde indhentet papirer fra sygehuset, sagde de, at det gjorde de ikke, men jeg kunne jo sende dem, hvis jeg havde nogle. På sygehuset sagde de ved min fars sidste tjek, at vi ikke kunne få dem udleveret, men at de faktisk sender dem direkte til kommunen,” fortæller Connie.
I øjeblikket får Connies far to gange dagligt besøg af en sygeplejerske, som hjælper med hans medicin. Der kommer også hjemmehjælp to gange om dagen, som hjælper med bad, tøjvask og rengøring. Det er dog langtfra fyldestgørende, mener Connie.
”Han har været indlagt, fordi der var mistanke om rosensygdom på hans ben, men det skyldtes dårlig soignering. Vi ved ikke, om han får spist sin middagsmad, som han får bragt udefra. Vi har ingen kontakt til de hjælpere, der kommer, og vi magter ikke selv at være hos ham dagligt. I forvejen står vi for indkøb, aftaler og ikke mindst hans pengesager, som han ringer til os om mange gange dagligt.”
Belastende kontakt
På grund af den alvorlige demens er kontakten med faren blevet belastende for familien, og en af søstrene har måttet trække sig på grund af alvorlig stress.
”Det er hårdt, fordi han hele tiden ringer og klager og skælder ud. Han bliver meget gal både på os og på mange andre, og han hidser os også op mod hinanden. Vi kan næsten ikke mere, og vi er kommet derud, hvor vi ikke orker at tage telefonen, når han ringer. Det er meget frustrerende, for vi er jo ved at miste respekten for vores far,” fortæller Connie.
I februar 2023 klagede hun og hendes søskende over afslaget på en plejebolig, og nu ligger sagen hos Ankestyrelsen. De har også talt med en advokat, men vurderingen lød, at det ville være håbløst at lægge sag an mod kommunen.
”Kommunen har sagt til os, at vi jo kunne trække os mere fra vores far for at se, om han så klarede sig bedre,” siger Connie. ”Det er vi nødt til at gøre nu, så kommunen kan se, hvor meget hjælp han har behov for. Det er hårdt og utrygt, men vi ved ikke, hvad vi skal stille op.”
I Aabenraa Kommune, hvor Connies far bor, siger formand for Social- og Seniorudvalget Michael Christensen, at han ikke kender til den konkrete sag, men
at han står på mål for det serviceniveau for visitering til plejeboliger, som politikerne har vedtaget.
Ifølge kommunens hjemmeside kan man komme på venteliste til plejebolig, hvis man fx har svært ved eller er ude af stand til at varetage sine behov eller har behov for beskyttelse mod sig selv.
Artiklen stammer fra Ældre Sagens Medlemsblad, juni 2023.