Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Robusthedskommissionen mangler konkrete forslag

Der er flere gode intentioner i anbefalingerne fra Robusthedskommissionen for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft i fremtiden. Ældre Sagen savner dog i høj grad konkrete forslag, til hvordan man vil iværksætte tiltag, der kan imødekomme anbefalingerne.

De gode intentioner risikerer at blive ”fugle på taget” i en situation, hvor vi står midt i en velfærdskrise. Vi har stadigt flere svækkede ældre, der ikke får den hjælp de har behov for og kommuner, der gennemfører nye besparelser på ældreområdet hvert eneste år.

Denne krise bliver kun værre i de kommende år, hvis der ikke sættes ind nu med radikale nye tiltag. Ældre Sagen har på den baggrund en klar forventning til regeringen om øjeblikkeligt at trække i arbejdstøjet for at få omsat intentionerne til konkret handling.

Bekymring for økonomi og rettigheder

Ældre Sagen er særligt bekymret for den retorik, der er fulgt med kommissionens rapport. Når det påstås, at løsningen ikke er at prioritere flere midler til fx ældreområdet, bliver vi både forundrede og bekymrede.
Alle. der har fulgt med i kommunernes besparelser på ældreområdet de seneste 10 år vil vide, at der er et kolossalt økonomisk efterslæb, der ikke kan kompenseres for med nye måder at gøre tingene på.

Ældre Sagen er også bekymret, når der på pressemødet siges, at patienters rettigheder må sættes til side for at rette op på sundhedsvæsnets tilstand. Vi frygter en uoverskuelig og uhensigtsmæssig glidebane, hvis først der sættes spørgsmålstegn ved patienters helt basale rettigheder.

Patientrettigheder forhindrer ikke en helhedsorienteret, sammenhængende og differentieret indsats.

Ældre med behov for særlig indsats

Ifølge kommissionsrapporten står ti procent af de +65-årige for over halvdelen af vores sundheds- og hjemmeplejeomkostninger. Det er typisk patienter med flere sygdomme, der ikke er sikret sammenhæng i deres behandling, og hvor den ene behandlende part ikke ved, hvad den anden gør.

Disse svækkede patienter har behov for en helt særlig helhedsorienteret indsats. De er ofte ikke særligt mobile, ikke digitale superbrugere, og de har ikke tætte pårørende. Netop den målgruppe har behov for en særlig og målrettet og differentieret indsats. 

Vi skal undgå unødige indlæggelser

Ældre Sagen er enige, når Robusthedskommissionen skitserer behov for en stærkere og bredere tilgang til at prioritere. Det kræver dog, at sundhedsvæsenets aktører bliver langt bedre til at koordinere og at der er lægefaglige kompetencer i kommunerne.

I dag har man rykket meget behandling ud i kommunerne uden at kompetencer, ressourcer og økonomi er fulgt med.

Hvis vi skal undgå indlæggelser, som kan forebygges i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, kræver det et sundhedsfagligt fokus og de rette kompetencer i kommuner.

Vi skal digitalisere med åbne øjne

Et af budskaberne fra Robusthedskommissionen er, at arbejdssparende teknologi skal aflaste sundhedspersonalet.

Ældre Sagen anerkender, at kunstig intelligens og teknologi er en del af løsningen på sundhedsvæsenets problemer, men det skal være værdien af teknologien og samspillet med patienten, der er drivkraften og ikke en implementering af digitale sundhedsløsninger i blinde.

Læs også: Plads til alle i en digital verden

Vi skal digitalisere med åbne øjne og sørge for, at alle dem, der ikke føler sig i stand til eller trygge ved at benytte disse løsninger har et alternativ.

Når 35 procent af befolkningen oplever digitale løsninger som en udfordring, skal det tages meget seriøst. Vi skal undgå at ekskludere dem, der har allermest brug for sundhedsvæsenet.

Læs også: Ældre patienter i sundhedsvæsenet

Sidst opdateret 13.03.2025