Frit valg af leverandør
Sidst redigeret den 02.07.2025
Kommunen har pligt til at sørge for, at der er mulighed for et frit valg af leverandør, når man får pleje- og omsorgsforløb samt madlevering, se afsnittet Helhedspleje – pleje og omsorgsforløb. Det kan kommunen gøre ved at indgå kontrakt med private leverandører og derved stille flere muligheder til rådighed. Derfor skal kommunen sørge for, at personer der modtager tilbud om pleje– og omsorgsforløb, madlevering og genoptræning der ikke er i forbindelse med indlæggelse på hospital.
- kan vælge mellem to eller flere leverandører, hvoraf den ene leverandør kan være kommunen
- eller kan modtage fritvalgsbevis, hvis kommunen vælger at tilbyde dette
Kommunen skal vejlede borgerne om det frie valg. På den digitale plejeoversigt er det muligt at orientere sig nærmere om tilbuddene, se evt. oversigt på www.plejeoverblikket.dk.
Plejeoverblikket vil dog først være tilgængelig fra medio december 2025. Indtil da kan man få oplysninger på plejehjemsoversigten www.plejehjemsoversigten.dk.
Mulighederne omfatter ikke beboere i plejehjem, plejeboliger el.lign.
Private leverandørers levering af helhedspleje
Leverandører af pleje- og omsorgsforløb skal kunne tilbyde et sammenhængende pleje- og omsorgsforløb, hvor de skal sikre, at borgeren får alle de elementer, der indgår i helhedsplejen – se afsnittet Helhedspleje – pleje og omsorgsforløb. Den private leverandør har derfor det samlede ansvar for personens hele forløb.
Kommunen er forpligtet til at føre tilsyn, kontrol og opfølgning på, om de private leverandører udfører hjælpen korrekt, og opfylder modtagerens behov for hjælp. Se afsnittet Tilsyn under Ældreboliger.
Kommunen kan, i stedet for at indgå kontrakt med anden leverandør, levere det frie valg ved at tilbyde modtagere af hjælp et fritvalgsbevis. Med et fritvalgsbevis, kan man kun få udført den hjælp og pleje, som kommunen har truffet afgørelse om.
Fritvalgsbevis
Hvis kommunen tilbyder et fritvalgsbevis, skal man selv finde en privat leverandør og indgå aftale om at få udført den hjælp og pleje, man er visiteret til.
Man skal vælge et privat firma, der er momsregistreret og er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister.
Kommunen skal vejlede om ordningen, deriblandt at det er modtageren selv, der skal sørge for at informere det valgte firma om, hvor meget hjælp og pleje kommunen har udmålt og den pris, der svarer til fritvalgsbevisets fastsatte værdi. Kommunen afregner med leverandøren.
I særlige tilfælde kan kommunen beslutte, at man ikke tilbydes et fritvalgsbevis, hvis det vurderes, at man ikke er i stand til at håndtere dette, fx som følge af demens eller anden svækkelse.
Kommunen skal så i stedet tilbyde kommunal hjælp og pleje og give en skriftlig begrundet afgørelse om dette. Kommunen kan ligeledes fratage modtageren ret til at få hjælp via et fritvalgsbevis, hvis modtageren fx ikke kan administrere ordningen. I dette tilfælde skal kommunen ligeledes give modtageren af hjælp en skriftlig begrundet afgørelse.
Skift af leverandør
Man har ret til at skifte leverandør, og der må ikke indføres begrænsninger for, hvor ofte man kan skifte. Kommunen kan dog fastsætte frist for, hvornår man kan skifte leverandør.
Indhold hentes