Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Bestyrelsens beretning - Årsmødet 2025

Bestyrelsens beretning for året 2024

Foreningens virke
v/Fleming Friis Larsen
Ældre Sagen har i det forløbne år opprioriteret det ældrepolitiske arbejde bl.a. ved at oprette et ”rejsehold” til støtte for de lokale afdelinger.
Et andet område der har været fokus på er pårørende.
Danmarks statistik har lavet en undersøgelse som viser at næsten alle pårørende oplevet at deres opgaver er vokset og 62% siger at deres eget psykiske helbred er forringet. I 2015 var det kun 43% så det er en alvorlig forøgelse.
Det har medført at Ældre Sagen har rejst krav om samarbejde og inddragelse af pårørende samt pårørende vejledere i alle kommuner. I dag er det ikke godt nok.
Ældre Sagen i Roskilde har taget konsekvensen og oprettet to pårørende grupper- og begge er fyldt op på meget kort tid.
Ældre Sagen lokalt i Roskilde kan se tilbage på et år med fremgang på medlemssiden og forøgelse af aktiviteter.
Ved årsskiftet 2024/2025 var vi 12.469 medlemmer med en fremgang på 997 medlemmer i året 2024 - en forøgelse på 7,5%, mens hele Landsforeningen har haft ca. 3% medlemsfremgang.
Vort nyhedsbrev når ca.30 % af vore medlemmer. Og det vil vi gerne forøge.
Hjemmesiden har haft en stigning på opslag med 26% i 2024.
Hertil kommer vore annoncer i de lokale medier, som giver os synlighed og betyder god tilslutning til vore mange arrangementer.
I perioden har vi intensiveret vort samarbejde med Ældrerådet om høringssvar, og det vil vi fortsætte i 2025 om bl.a. KV 25, hvor vi allerede har aftalt at holde møder op til valget i november 25 også med Faglige Seniorer og ældreråd.
Så der er nok udfordringer i 2025.
Fremtiden: Hvad byder 2025 så på? Emner der vil få betydning for os og derfor relevant at nævne som en del af vor agenda for 2025.
En ny ældrelov pr. 1.7.2025 betyder, at flere opgaver overføres til kommunerne.
Lokalt har Ældre Sagen et godt samarbejde med forvaltningen og politikerne.
En kommende sundhedsreform med bl.a. 17 sundhedsråd hvor vi håber på en høringsmulighed via et brugerråd og igen et samarbejde mellem læger/sygehus/kommunen.
Kommunalvalg i november. Afgørende igen for den lokale ældrepolitik. Hjemmehjælp og pårørende for blot at nævne 2 eksempler.
Fremtidig pensionsalder og arbejdsmuligheder uden modregning.
Så udfordringerne er store på både det lokale plan og hele implementeringen af ny lovgivning på det nationale plan.
Ældre Sagens indflydelse er baseret på aktive frivillige og det uanset funktion.

Besøgsvenner
v/Eva Kathrine Svendsen
Der er p.t. 36 aktive besøgsvenner, som oftest en gang om ugen, besøger borgere, der er ensomme eller savner kontakt med andre, og somme tider gerne vil gå en lille tur.
Desværre er der slet ikke nok frivillige besøgsvenner, idet 22 borgere p.t. står på venteliste til en besøgsven.
Spørg evt. en du kender, om vedkommende har tid og overskud til at glæde et andet menneske med et besøg 1 ½ til 2 timer, hver eller hver anden uge.
Jeg er selv en glad besøgsven, som føler, at jeg får noget igen ved at være der for et andet menneske.

Anerkendelsesudvalget
v/Jens Børsting
Det skal være attraktivt at være frivillig i Ældre Sagen Roskilde er en klar målsætning for bestyrelsen. Uden vore 200 dedikerede frivillige såvel som en arbejdsom bestyrelse kunne vi ikke fungere på det høje aktivitetsniveau vi bestræber os på at have.
Derfor anerkender vi det store arbejde, der udføres.
Vi har et årligt musik/foredrags arrangement kombineret med spisning. De enkelte udvalg kan afholde en sommer/julefrokost.
Vi har også årlige udflugter for vore ringer-grupper og besøgsvenner.
Det skal være ”hyggeligt og givende” at være frivillig, og vi opfordrer til at frivillige deltager i de mange kurser og møder der årligt arrangeres af Ældre Sagen.
Vi dækker transportomkostningerne til kurserne, som motiverer det daglige arbejde.

Sundhedsområdet
v/Hans Jørgen Steffensen
Ældre Sagen Roskilde har i 2024 fortsat og udviklet samarbejdet på sundhedsområdet med andre sjællandske lokalafdelinger. Samarbejdet har bl.a. omfattet netværk knyttet til de to akutsygehuse, som borgere i Roskilde-området normalt bliver kørt til, nemlig Sjællands Universitetshospital (Køge og Roskilde) og Holbæk Sygehus.
Hospitalernes direktion har her været lydhøre overfor forslag fra netværket til, hvordan borgernes oplevelse af udskrivning, herunder det udvidede behandlingsansvar, kan forbedres.
Også emner som medicindispensering og udvikling af e-Hospitalet (digitale undersøgelses- og behandlingsmetoder) har været i fokus.
I 2024 fik især to begivenheder betydning for sundhedsområdet og for ældre borgeres adgang til sundhedsydelser.  Rapporten fra Sundhedsstrukturkommissionen pegede i juni på behovet for ny    organisering af sundhedsvæsenet.
I fremtiden vil der være langt flere ældre, og langt flere borgere skal leve med én eller flere kroniske sygdomme. Sygdomsbilledet ændrer sig.
Samtidig bliver det sværere at rekruttere medarbejdere til kommunal sygepleje og ældreområdet. Senere på året indgik politikere en bred aftale om en sundhedsreform, som skal styrke sundhedsvæsenet og rykke det tættere på borgerne. Sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden til en ny Region Østdanmark, oprettelse af nye lokale sundhedsråd, en lægereform og kronikerpakker skal bl.a. sikre, at alle har adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet, og at borgere med en kronisk sygdom får bedre og mere sammenhængende behandling. De mange planer om ændringer i sundhedssystem og ældrepleje, samt ændringer i regions- og sygehusledelser, har ført til overvejelser om, hvordan netværket fremover bedst kan arbejde for ældre borgeres forhold i sundhedssystemet og plejesystemet.

IT-undervisning
v/Erling Olsen
I 2024 har 40 kursister uddannet sig i god og sikker anvendelse af deres PC eller IPad. Undervisningen foregår på små hold (4-6 personer) og på hvert hold er der 2 eller 3 undervisere. De små hold sikrer, at undervisningen kan tilpasses hver enkelt kursists behov ganske præcist. Og de små hold sikrer samtidig at undervisningen sker uden stress og jag, og i hyggelige omgivelser.
Ialt har vi 14 dygtige frivillige undervisere, som også konstant går på kurser og uddanner sig, så de kan følge med i den tekniske udvikling og lære fra sig på bedste måde.

SorggruppeR
v/Else Hass
Sorggruppen består af 5 frivillige, som tilbyder sorggruppe forår og efterår i 8 uger á 2 timers varighed.
Er man sammen i en gruppe, kan der opstå fælles åbenhed, så det er lettere at tale om det svære.
Vi samarbejder med Sundhedskonsulenterne i Roskilde Kommune.
Spørgsmål og snakken åbner op for en masse ting. • At komme til at se en mening med livet igen. • At blive hørt i din sorg og modtage forståelse for dine tanker og følelser. • Evt. skabe et nyt netværk. • At få forståelse for sorgens naturlige udtryk. • At få klarhed og fokus i dit videre og forandrede liv. At mærke glæde. • At tænke på andet end sit tab. • Mærke lyst til og mod på fremtiden. • Sove, læse og koncentrere sig igen.

Ældrepolitisk Arbejdsgruppe (ÆPAG)
v/Fleming Friis Larsen
Ældrepolitisk arbejdsgruppe består af repræsentanter fra de tre lokalafdelinger af Ældre Sagen i Roskilde Kommune: Roskilde, Gundsø og Ramsø, og er vort talerør i forhold til politiske forhold lokalt. Det kan være konkrete sager og høringssvar, når der kommer udspil fra især SOU i kommunen.
ÆPAG følger også med i det øvrige politiske udvalgsarbejde, og her kan nævnes trafikområdet, hvor vi har samarbejdet med ”busgruppen” på Margrethegården om busbetjeningen af området, hvor en buslinje blev nedlagt. Resultatet var et borgerforslag som medførte en ændring fra sommer 2025 med ny busbetjening i området.
Hertil aktiv deltagelse i diverse møder indenfor området. Og temadage i distriktet om ældrereform og sundhedsreformen.
Kommunerne får betydeligt større ansvar og kompetence i forbindelse med de nye reformer, og her følger ÆPAG opmærksomt udviklingen og udøver i givet fald indflydelse til gavn for vore medlemmer.

Kontorets funktioner
v/Kirsten Stieper
En helt central funktion og omdrejningspunkt er vort kontor med 17 kontorvagter opdel i hold á 2 troligt møder op hver 14. dag for at passe kontoret og dets mange funktioner.
Vi har åbent mandag til fredag fra 10-12 og her sælges vore ture, og der henvises til andre forhold i foreningen.
Og altid tid til en snak og en kop kaffe.
Kontoret bruges også til vore møder, IT-kurser, IT café mv, så det er en god måde at servicere vore medlemmer. Nogle har været kontorservice medarbejdere i mere end 25 år.

Koordinationsudvalget
v/Flemming Friis Larsen
Koordinationsudvalget er et samarbejdsorgan oprettet i henhold til Ældre Sagens vedtægter, hvor der er flere afdelinger i kommunen.
I Roskilde kommune findes der 3 lokalafdelinger, Ramsø, Gundsø og Roskilde.
Udvalget mødes et par gange årligt og erfaringsudveksler og inspirerer hinanden på aktivitetssiden, idet vore tre afdelinger er meget forskellige med fokusområder.

Søndagscaféen
v/Gurli Jacobsen
Søndagscaféen har åbent den første søndag i måneden.
Søndagscaféen er stedet, hvor vi samles til hyggeligt samvær i nogle timer.  Det er altid en fornøjelse at følge snakken, som går livligt over en kop kaffe og kage (købt eller hjemmebagt).
I de seneste måneder er der sket en meget positiv udvikling, idet antal af deltagere inden for det seneste halvår er steget fra 5-6 gæster pr. søndag til nu mere end det dobbelte.

Ældrevejledning
v/Hans Jørgen Steffensen
Vejlederfunktionen i Ældre Sagen Roskilde har i 2024 fået flere henvendelser og ønsker om bistand end året før. Baggrunden er, at flere har fået kendskab til ordningen, og medlemmer har delt deres erfaringer med hinanden.
Interessen for ordningen har ført til stor efterspørgsel fra medlemmer i hele kommunen. Her har vi måttet henvise de pågældende til rådgivning fra deres egen lokalafdeling eller eventuelt Landsforeningen.
Efterspørgslen efter rådgivning har været størst indenfor følgende temaer: • Fremtidsfuldmagt, pårørendefuldmagt, generalfuldmagt og digital fuldmagt • Gave, arv, testamente, dødsbobehandling • Generationsskifte, fx ejerskifte af fritidsbolig • Pensionsydelser, herunder folkepension, tillæg, arbejdsmarkedspension • Kommunal hjælp og støtte • Boligforhold, fx ældreboliger og plejeboliger • Klagenævn, fx beboerklagenævn og patientklagenævn.
Det meste af rådgivningen foregår på kontoret i Allehelgensgade 23A. Er medlemmet ikke i stand til fysisk at møde frem på kontoret, kan det foregå i medlemmet hjem.
Tilsvarende yder vejlederen hjælp som bisidder, når det angår verserende sager hos kommunen eller en anden offentlig myndighed.
 Al rådgivning foregår i fuld diskretion med tavshedspligt.

Strikkeklubben
v/Mona Ibsen
Den sidste torsdag i måneden mødes en lille flok strikkeglade damer, til et par timers hyggeligt samvær.
Mens pindene gløder, går snakken, vi ordner verdenssituationen, digitalt tyveri, børn og børnebørn, ferier osv.
Mangt og meget bliver diskuteret, sorger og glæder.
Roskilde i ”gamle” dage, hvor lå det og det, hvornår lukkede Roskilde Kaserne?
Og heldigvis kan vi da google det.
Nå ja, og så lidt strik… Kaffe og kage er altid på bordet.

Programudvalget
v/Flemming Jensen
Programudvalget er ansvarligt for ture, rejser, foredrag og andre arrangementer og står for processen fra idé til gennemførelse af ture og øvrige arrangementer.
Programudvalget står også for udgivelsen af lokalprogrammet, som trykkes i 8.500 eksemplarer og uddeltes i juni måned 2024.
Pandrup Grafiske stod for trykningen af vores lokalprogram. Trykningen og omdelingen er uden omkostninger for Ældre Sagen, da Pandrup Grafiske står for annoncesalget.
Programudvalget har 6 medlemmer og mødes ca. 10 gange årligt.
Medlemmerne af udvalget fungerer ligeledes som turledere og ansvarlige ved alle aktiviteter.
I 2024 gennemførtes 14 ture og 7 foredrag, et højskoleophold på Jaruplund Højskole, samt en række ad hoc arrangementer, som alle har været velbesøgte.
Her kan nævnes Danmark spiser sammen og 2 velbesøgte byvandringer.
Mere end 1.000 medlemmer har deltaget i årets arrangementer.

Pårørendegrupper
v/Kiss Stokholm
Som en helt ny aktivitet har vi oprette to nye pårørende grupper.
En gruppe for voksne børn til demente forældre og en gruppe for pårørende til demente.
Formålet er erfaringsudveksling og dermed at styrke de pårørende i det daglige.
Landsforeningen støtter arbejdet med kurser og vejledning, så vi bliver dermed en del af de demensvenlige afdelinger som har hovedfokus i Ældre Sagen.

Tryghedsopkald
v/Margit Andersen
Tryghedsopkald er en service Ældre Sagen yder til alle borgere i Roskilde Kommune, som har bedt om at få et telefonisk opkald som en ekstra sikkerhed i eget hjem.
Telefonopkaldet foretages typisk mellem kl. 8-9 hver dag af en såkaldt ”ringer” fra Ældre Sagen. Det skaber tryghed at få et ”God morgen” i telefonen og en kort snak om ”alt er vel”.
Såfremt telefonen ikke bliver taget af borgeren, ringes der til Roskilde Hjemmepleje, som rykker ud og låser sig ind og tilser, om der er behov for hjælp.
Borgeren har ved opstart af tryghedsopkald deponeret en nøgle hos Hjemmeplejen, samt givet dem en skriftlig tilladelse til, at de må lukke sig ind for at tilse om alt er vel. I sådanne situationer orienteres pårørende eller de kontaktpersoner, som borgeren har opgivet, at der må ringes til.
Vi har 17 frivillige - og stor tak til dem, som ringer hver eneste morgen året rundt.
Vi har løbende behov for frivillige, og derfor er der også i 2024 gjort et stort stykke arbejde for at tiltrække nye frivillige til Tryghedsopkald.
I øjeblikket er der 40 ældre borgere, som modtager tryghedsopkaldet hver dag. Samarbejdet mellem Ældre Sagen og Hjemmeplejen fungerer særdeles fint.

Café Smil
v/Flemming Molin
Ældre Sagen Roskilde var i 2014 medstifter af Café Smils to sociale Caféer - én i Solparkens beboerhus i Trekroner og en i Ringparkens ved Køgevej.
Caféerne kunne således i 2024 fejre 10 år jubilæum.
Caféerne har åbent henholdsvis hver onsdag og torsdag fra kl. 12 - ca. 13.30 og tilbyder et veltillavet varmt måltid mad til en pris af kun 40 kr.
Det blev i 2024 tilsammen til ca. 80 åbningsdage, og der blev serveret knapt 4.000 måltider. Caféerne fik i 2024 - efter ansøgning – bevilget et tilskud på 24.000 kr. fra Roskilde Kommunes frivilligmidler, hvilket har været medvirkende til, at den lave måltidspris - trods inflationens hærgen – har kunnet fastholdes for et varmt måltid med hovedret, kaffe/kage og desuden ofte en forret eller en dessert.
FødevareBanken, som formidler overskudsfødevarer i kampen mod madspild, leverer mange af råvarerne gratis til caféerne – som dog hver må betale 1.000 kr. om måneden for transporten.
Maden tilberedes og serveres af 70 frivillige, hvoraf mere end 2/3 er medlemmer af Ældre Sagen.

IT-Café
v/Erling Olsen
PC, IPad og smartphone opfører sig ikke altid, som man kan ønske sig. Kort sagt: ”De kan drille og udfordre os”.
Derfor har vi i Allehelgensgade 23A vor IT-café, hvor et hold dygtige frivillige IT-folk hver tirsdag fra kl. 13 sidder klar til at hjælpe.
Gennem 2024 har vi mødt – og løst – over 200 udfordringer på vore medlemmers IT-udstyr, og vi ser frem til, at vore medlemmer også i fremtiden vil besøge IT-cafeen, hvis det tekniske udstyr giver grå hår.
Har man mødt et problem, som man ikke selv kan løse, så tager man simpelthen sit udstyr under armen og besøger IT-cafeen. Og hvis udstyret ikke kan flyttes hjemmefra, så kan vore udkørende eksperter komme på besøg derhjemme.

Litteraturkredse
v/Anne Knudsen
Litteraturinteresserede medlemmer mødes en gang hver måned og drøfter de seneste værker, som de har læst.
Disse kredse består hver af knap 10 medlemmer, og ialt har Ældre Sagen Roskilde 6 sådanne litteraturkredse.

Økonomien
v/Niels Tofte
Såvel indtægter som udgifter i 2024 følger det budgetterede rimelig præcist.
Året viser et underskud på ca. 27.000 Kr. Der var budgetteret med et underskud på 30.000 Kr.
I budgettet for 2025 er regnet med en lille stigning i kontingentet fra landsforeningen, på grund af en forventet medlemsfremgang i Roskilde afdelingen.
Der er budgetteret med nogenlunde uændrede aktivitetsudgifter.
Roskilde kommune har besluttet at øge puljen til frivillige organisationer.
Det er ikke medregnet, da betydningen for Ældre Sagen Roskilde p.t. ikke kendes.
Der budgetteres også i 2025 med et mindre underskud på 37.000 Kr. Dette anses fortsat forsvarligt set i lyset af foreningens sunde økonomiske situation.

 

Se Årsskriftet (klik)