Retshjælpsforsikring

Sidst redigeret den 15.01.2025

I mange forsikringer, fx indbo- eller familieforsikring, kaskoforsikring på bil og båd og hus- og fritidshusforsikring, er der retshjælpsdækning af de omkostninger, man kan komme ud for i forbindelse med en juridisk tvist på området for den pågældende forsikring.

NB! Det er en betingelse for retshjælpsdækning, at man har indhentet positivt tilsagn herom fra forsikringsselskabet.

Formålet med en retshjælpsforsikring er at få dækket sagsomkostningerne ved private retstvister. Som klar hovedregel dækker en retshjælpsforsikring kun egentlige retssager ved domstolene eller voldgiftssager, men ikke bistand fra advokat herudover, fx indledende møder med advokaten. Retshjælpsforsikringen dækker derfor normalt heller ikke udgifter til advokatbistand mv. i forbindelse med sagsbehandling ved fx klagenævn.

Visse sager dækkes ikke af privat retshjælpsforsikring, fx straffesager og berettigede inkassosager mod forsikringstageren, sager i forbindelse med arv og dødsbobehandling, skattesager samt sager vedrørende forsikringstagerens erhvervsudøvelse, herunder ansættelsesforhold. Sager om fx formueforhold og samejeforhold, som skyldes indgåelse eller opløsning af ægteskab og andre samlivsformer er også undtaget, mens sager om fx skilsmisse, forældremyndighed eller samvær kun er dækket i begrænset omfang.

I modsætning til fri proces, hvor det offentlige betaler omkostningerne for personer med indtægt under visse grænser, har forsikringstagers indtægts- og formueforhold ingen betydning i relation til retshjælpsforsikring.

Læs forsikringspolicen – også det med småt!
Det fremgår af forsikringspolicerne og de tilhørende vilkår, betingelser og lignende, om der er knyttet retshjælpsforsikring til netop den pågældende forsikring.

I nogle tilfælde kan det være svært at læse sig til, om en aktuel sag er dækket. Det anbefales derfor, at man spørger sit forsikringsselskab, om der er retshjælpsdækning - eller får det vurderet af en advokat, enten efterfølgende eller med henblik på at advokaten retter henvendelse til forsikringsselskabet. Forkert eller mangelfuld sagsfremstilling kan medføre, at forsikringsselskabet afviser dækning.

Vilkårene for private retshjælpsforsikringer er ens for alle forsikringsselskaber. Derimod kan forsikringssummen (dækningsmaksimum) og selvrisikoen variere fra forsikring til forsikring.

Hvis der er retshjælpsdækning, betaler forsikringsselskabet sagens udgifter, dvs. advokatsalær, retsafgifter o. lign. Selvrisikoen er typisk 10 %, dog mindst 2.500 kr. pr. instans. Skal sagen både for byret og landsret, er selvrisikoen derfor mindst 5.000 kr.

Forsikringen dækker typisk kun op til et bestemt maksimumbeløb. Når forsikringens dækningsmaksimum er opbrugt, skal man selv betale evt. yderligere omkostninger, medmindre man kan få fri proces - se afsnittet Fri proces. Opfylder man de økonomiske betingelser for at få fri proces, dækker retshjælpsforsikringen uden fradrag af selvrisiko. 

Forsikringens selvrisiko og dækningsmaksimum fremgår af policens vilkår, og justeres med mellemrum. Spørg forsikringsselskabet.  

Hvis en retshjælpsforsikring er tilknyttet en forsikring, som er opsagt, gælder de opsagte forsikringsbetingelser om selvrisiko og dækning. Det er fx tilfældet, hvis man søger retshjælpsdækning på en husforsikring, der er opsagt for flere år siden, fordi huset er solgt.

Kontakt en advokat
For at få retshjælpsdækning, er det en forudsætning, at en advokat vil påtage sig at føre retssagen. Advokaten vurderer bl.a., om der er rimelig udsigt til at vinde sagen.

En del advokater ønsker ikke at føre sager med retshjælpsdækning, fordi advokaten meget sjældent kan oppebære sit sædvanlige timehonorar i disse sager. Advokaten må nemlig ikke kræve betaling for arbejdet med retssagen, ud over hvad retten tilkender i salær, medmindre forsikringsselskabet accepterer at dække yderligere.  

Indhold hentes