Fri proces
Sidst redigeret den 15.01.2025
Bevilges man fri proces, betaler det offentlige som udgangspunkt alle omkostningerne i retssagen, uanset om man taber eller vinder.
Omkostningerne er sædvanligvis udgifter til egen advokat, retsafgift, sagkyndig erklæring mv. og modpartens omkostninger.
Har man fået fri proces, må ens egen advokat ikke opkræve salær eller godtgørelse udover de beløb, der fastsættes af retten og betales af det offentlige. I civile sager om krav på højest 100.000 kr. (for boligretssager 50.000 kr.), hvor sagen kan gennemføres under den såkaldte "forenklede proces", dækker fri proces dog kun advokatens salær for hovedforhandlingen, og altså ikke advokatens tidsforbrug på fx indledende korrespondance og forligsforhandlinger med modparten eller møder med advokaten mm. forud for retssagen. Arbejde, som ikke dækkes af fri proces, kan muligvis udføres gratis af et retshjælpskontor eller dækkes af offentlig retshjælp. Har advokaten ikke oplyst, hvad man må forvente selv at skulle betale i salær, kan advokaten ikke kræve salær ud over, hvad der er dækket af fri proces.
Hvilken slags sager er omfattet af fri proces?
Man kan få fri proces til rigtig mange sager af forskellig art, herunder sager om fx separation og skilsmisse, børn, arv, køb, lejebolig, ansættelsesforhold, erstatning eller mangler ved fast ejendom.
Man kan derimod ikke få fri proces til fx en sag vedrørende egen erhvervsvirksomhed, som tiltalt i en straffesag eller til en sag, hvor omkostningerne ved en retssag ikke står i fornuftigt forhold til sagens økonomiske værdi (”bagatelsager”), eller hvor man ikke har rimelig grund til at føre retssag, herunder hvis der ikke er rimelig udsigt til at få medhold i sagen. I afgørelsen om fri proces indgår også, om det fx er muligt at få sagen behandlet ved et administrativt nævn eller et godkendt klagenævn.
Der er undtagelser til bestemmelserne om, hvilke sager man kan og ikke kan få fri proces til. I advokatvagterne, på et retshjælpskontor eller hos en advokat, som yder offentlig retshjælp, kan man få svar på, om man har udsigt til at få fri proces til sin sag.
Hvem kan få fri proces?
For at få fri proces skal man opfylde de samme økonomiske betingelser som for at få offentlig retshjælp i øvrigt - se afsnittet Offentlig retshjælp.
Selv om indtægten ligger over indtægtsgrænsen, kan Civilstyrelsen give fri proces, hvis sagen er principiel, af almen interesse eller har en anden særlig betydning.
Første skridt til at søge fri proces er at kontakte en advokat, der kan vurdere, om betingelserne for at få fri proces er opfyldt. Advokaten kan i så fald hjælpe med at udarbejde og indsende ansøgning om fri proces.
I ansøgningen om fri proces skal bl.a. oplyses, om ansøgeren har en retshjælpsforsikring, der kan give dækning. Er der ingen forsikring, eller vil forsikringsselskabet ikke give tilsagn om retshjælpsdækning, kan der søges fri proces. Overstiger sagsomkostningerne forsikringens dækningsmaksimum, er det muligt at søge fri proces for det beløb, der ikke dækkes af forsikringen.
I nogle sager er det retten, som ved kendelse træffer afgørelse om fri proces. Afslår retten fri proces, kan kendelsen uden særlig tilladelse kæres senest 2 uger fra den dag, kendelsen blev truffet. I andre sager træffes afgørelsen af Civilstyrelsen. Civilstyrelsens afgørelser kan påklages til Procesbevillingsnævnet inden 4 uger efter at afgørelsen er truffet.
Indhold hentes