Personligt udvalgt hjælper

Sidst redigeret den 01.07.2025

Er man visiteret til personlig eller praktisk hjælp, kan man selv vælge at udpege en person til at udføre opgaverne. Det kan fx være en pårørende, en nabo eller en ven/bekendt. Personen, der modtager hjælp, kan ikke vælge et privat firma til at udføre opgaverne, da det er kommunen, der er arbejdsgiver og udbetaler løn til den udpegede person.
Kommunen skal godkende den valgte person og indgå kontrakt med den pågældende. Kontrakten skal indeholde en beskrivelse af opgavernes omfang og indhold.

Det er ikke et krav, at den personlige udvalgte hjælper skal yde alle former for hjælp, som indgår i helhedsplejen - se afsnittet Helhedspleje – pleje og omsorgsforløb. Den personlige udvalgte hjælper skal dog kunne yde den hjælp, der indgår i det forløb, som personen er visiteret til. Det vil ikke være muligt at udpege en person til at udføre opgaven i forbindelse med madudbringning.

Eksempel En kvinde bliver ramt af alvorlig sygdom og bliver stærkt plejekrævende. Hun ønsker, at ægtefællen skal varetage meget af plejen.

Ægtefællen er i arbejde, men vælger at gå ned i arbejdstid og bliver samtidig ansat som personlig udpeget hjælper for sin hustru 10 timer om ugen.

Således kan ægtefællen varetage plejen af hustruen, og samtidig fastholde sit arbejde på arbejdspladsen.

Kommunen skal føre tilsyn med, at hjælpen udføres forsvarligt og skal også sørge for, at der ydes erstatningshjælp i tilfælde af hjælpers sygdom og fravær. 

Beboere i plejebolig/plejehjem er ikke omfattet af muligheden for selv at udpege en hjælper.

En ordning som selvudpeget hjælper kan ikke kombineres med en bevilling af afløsning eller aflastning - se Afsnittet aflastningsophold og afløsning. Årsagen skal ses i lyset af, at den udpegede hjælper i givet fald ville blive bevilget afløsning eller aflastning for de samme opgaver, som pågældende bliver aflønnet af kommunen for at udføre.

Indhold hentes