Årsmødet 2025 - bestyrelsens beretning, fremtidstanker og tak til de frivillige
Bestyrelsens beretning ved årsmødet 2025
Ældre Sagen i Nykøbing Falster–Sydfalster har afholdt årsmøde den 18. marts 2025.
Der var mødt ca. 150 medlemmer op.
2024 blev endnu et år i rækken af successer for vores lokalafdeling af Ældre Sagen og for Ældre Sagen på landsplan.
Vores medlemstal nåede i november 2024 op på 8000 medlemmer, i dag har vi 8088 og antallet af frivillige ligger lige nu på 253. Ældre Sagen i Guldborgsund har lige nu 14.538 medlemmer og 447 frivillige.
Vi har ca. 3,1% af vores medlemmer der laver frivilligt arbejde i Ældre Sagen, på landsplan er der ca. 2% frivillige, også her kan vi klappe hinanden på ryggen.
Ældre Sagen på landsplan nåede over 1.000.000 medlemmer i sensommeren 2024.
Vi har kunnet konstatere endnu en stigning i vores aktiviteter og en forøgelse af medlemmer der deltager i disse.
Huset er rammen og på nogle dage er rammen ved at springe. Vi har mange mennesker i gennem – i de store uger op til 30 aktiviteter og op imod 600 mennesker igennem. Udlånet af huset til øvrige foreninger på hverdage efter 17.00 og på ledige dage i weekenderne er også stigende og det understreger at formålet med huset bliver opfyldt – kommunen får noget for at have investeret i os.
Vores udbud af aktiviteter vokser stadig – og vores flotte program dokumenterer dette. Der ligger et stort arbejde i at producere programmet – og finansiere dette. Vi bruger ca. 130.00 kr. på programmet- og finansieringen kommer hjem gennem salg af annoncer. Vi har I NOGEN TID efterlyst frivillige til annoncesalg, og det gør jeg nu igen. Vi har mange gengangere blandt annoncørerne – men der er hver gang et par stykker der hopper fra, og derfor skal vi have hjælp til at skaffe nye annoncører. Programmet er lige nu livsnerven ud til medlemmerne. Og ingen annoncer – ikke noget blad.
Uddelingen klares af vores mange brevduer, tak for det.
Så fik jeg taget hul på de frivillige og deres betydning for Ældre Sagen. Ingen frivillige – ingen Ældre Sagen. Alle aktiviteter og arrangementer er afhængige af at frivillige stiller sig i spidsen for at få disse afviklet. Intet er vigtigere eller vigtigst, men jeg vil alligevel fremhæve vore besøgsvenner, som dem der yder en særlig indsats for de mennesker som ikke selv kan komme til vores arrangementer, og som derfor er afhængige af at der kommer besøg hjemme hos dem.
Vi har delt bestyrelsens beretning op så det ikke kun er mig der aflægger bestyrelsens beretning.
Pia Kjær fortæller om hele det social humanitære område.
På det socialhumanitære område er der flere tilbud.
Sorg og livsmod er samvær i små grupper for dem, der har mistet en nærtstående og ønsker at dele sorg, savn og ensomhed med andre ligesindede, og ikke mindst få mod på livet igen.
Tryghedsopkald står for opringninger til i øjeblikket 21 personer hver dag året rundt. Det er en tryghed og sikkerhed for at nogen reagerer, hvis opringningen ikke bliver besvaret.
På demensområdet har vi en café for mennesker, der er ramt af demens. Og en anden aktivitet, hvor vi tager på udflugter. Vi har et rigtig godt samarbejde med demenskoordinatorerne i Guldborgsund Kommune.
Vores vejledere kan hjælpe med kontakt til myndigheder og sundhedsvæsen. Det kan f.eks. være at skrive en ansøgning, være med ved møde med visitator, eller hjælp til årsopgørelsen.
For ca. 1 ½ år siden startede vi en netværkscafé mod ensomhed, med det formål at for at forebygge og afhjælpe ensomhed. Man mødes én gang om ugen og kan aftale andet samvær ud over det ugentlige møde. Det er en god måde at lære nye mennesker at kende på og få nye venner. Vi har nu café to dage om ugen, da der er for mange deltagere til kun én dag.
Vågetjenesten kommer i Guldborgsund Kommune på 13 plejecentre og 5 afdelinger på sygehuset og i private hjem. Her tilbyder vågerne støtte til døende ved at trøste, berolige og skabe tryghed, ligesom pårørende bliver aflastet. I 2024 indgik Ældre Sagen og Røde Kors en samarbejdsaftale, og kan udlåne vågere til hinanden, når det giver mening. Ellers er det sådan at Ældre Sagen dækker Guldborgsund Kommune og har 30 vågere. Røde Kors dækker Lolland Kommune og har 14 vågere. Vågetjenesten modtager gerne nye vågere.
I besøgstjenesten besøger 36 besøgsvenner cirka lige så mange besøgsværter. Besøgsværterne får typisk besøg fordi de ikke kan eller har svært ved selv at komme hjemmefra og ikke længere kan deltage i aktiviteter som tidligere og på den måde bliver ensomme, mangler en at tale med og være sammen med. Der er ofte venteliste på at få en besøgsven, så nye besøgsvenner er meget velkomne.
Mange søndage i løbet af året nyder vi Angela og Svend Eriks dejlige suppe ved et spis sammen arrangement i Ældre Sagens Hus. Ud over maden er der rigtig hyggeligt samvær. Spis sammen er egentlig udsprunget af Danmark spiser sammen, som i hele Danmark finder sted i uge 17 og 45. Det er Folkebevægelsen mod ensomhed, der har startet dette initiativ, og Folkebevægelsen blev startet af Ældre Sagen i 2014.
Netop i disse år er der stor fokus på ensomhed. I 2022 blev Folketinget på tværs af partier enige om, at der skulle gøres noget ved den stigende ensomhed i Danmark. Derfor blev Ældre Sagen og Røde Kors bedt om, at stå i spidsen for at få udarbejdet en strategi -og handleplan mod ensomhed. Det er sket som et partnerskab med 115, i dag 130, organisationer, virksomheder, myndigheder, fonde, tilsammen kaldet Sammen mod ensomhed. Målet i strategiplanen er, at ensomhed skal være halveret i 2040. I dag er 470.000 ensomme, 100.000 er + 65-årige. I 2025 er der en kampagne, som vi alle kan være med til - Vær en, som rækker ud - tag f.eks. naboen med til et arrangement i Ældre Sagen, inviter indenfor til en kop kaffe, man kan også kontakte kommunens forebyggelseskonsulenter, som har kendskab til mange forskellige muligheder og tilbud. Selvfølgelig kan vi også kontaktes i Ældre Sagen.
Og så er der jo også en rigtig god måde at modvirke ensomhed på, bliv frivillig.
Kirsten Skovlund Hansen fortæller om aktivitetsområdet – hvor specielt motionstilbuddene er med.
Nuværende motionsaktiviteter.
Samarbejde.
Kommende nye motions aktiviteter.
John Pedersen fortæller om IT området – som nu er blevet til en cafe!!
Formanden fortsætter:
Mere end 100.000 mennesker over 65 år angiver i undersøgelser at de oplever at være ensomme – og der er sikkert flere, for mænd svarer ikke på den slags undersøgelser. Men vi ved at mændene er svære at lokke med til vores arrangementer. Sidste år løftede vi en ide om at etablere et værksted, som pegede i to retninger. Vi skulle øge genbrug af alle mulige ting, som vi i mange situationer blot smider ud, i stedet for at reparere. Og et sådant værksted kunne være en indgang for nogle af de mænd som er svære at lokke til.
Vi har været i dialog med kommunen om at låne lokaler af dem, men det duer ikke. Lokalefællesskab og oprydning passer ikke sammen med det her. Det har vi sagt. Derfor har vi sendt en ansøgning af sted om et huslejetilskud, som måske vil bringe os nærmere på målet.
Den ansøgning kom der svar på i sidste uge. Og det blev et afslag – men vi giver ikke op. Guldborgsund Kommune har mange bygninger og et eller andet sted må vi kunne finde et værksted som står tomt. Jeg vil lige understrege at vores initiativ taler direkte ind i det arbejde som et kommunalt udvalg har arbejdet med det sidste år, udvalget hedder i daglig tale §17.4.
Sidste år var vi lidt bange for økonomien fordi lokaletilskuddet var blevet nedsat – det betød at vi i 2024 dels havde meget fokus på økonomi, men også fik lavet et større projekt omkring budget og regnskab, som skulle sikre overblikket. Og det har vi fået – og pengene hænger sammen i 2024. Mere om det under pkt. 3.
Vores samarbejde med Guldborgsund Kommune går også rigtig godt. Vi har tillid til hinanden og har ikke brug for at blæse uenigheder ud i pressen. Vi arbejder med embedsfolk og politikerne i stedet, og det kommer der meget godt ud af.
Vi har også et fint samarbejde med Ældrerådet, som vi samarbejder med om forskellige arrangementer. I 2024 havde vi sammen med Ældrerådet lavet en temaaften om demens, det blev en rigtig stor succes, faktisk så stor at vi kunne fylde Kikko to gange, fordi vi måtte dublere arrangementet. Arrangementet blev støttet Guldborgsund kommune og flere pengeinstitutter, tak for det. I nderværende år skal vi sammen med Ældrerådet lave et fællesarrangement den 1/10, som markerer FNs internationale Ældredag.
Ældreloven blev vedtaget i Folketinget i december 2024. John Hansen, Tom Ahlquist og jeg selv deltog i det stort opsatte møde i Fredericia i januar 2024, hvor alle de flotte tanker blev lanceret. Tavsheden herefter varede længe, og vi kan godt se hvorfor. Fordi loven er endte med at blive en rammelov, hvor det nu ligger i kommunerne at gennemføre det som de synes de kan bruge, og som der er penge til.
Ideerne er mange, men alt koster og den prioritering vil vi hjælpe politikerne til at få lavet, der kommunalvalg i 2025 – og inden da er vi klar til at gå i kødet på dem. Det er politikerne der har serveretten – vi venter på deres udspil.
Ældre Sagen er centralt i gang med at lave strategien for de kommunale valgkampe, og temaerne er udpeget.
Temaerne bliver:
- Rengøring hos hjemmehjælpsmodtagerne
- Kontinuitet i hjemmeplejen
- Flere plejehjemspladser
Vi har også fået en ny sundhedslov – som lægger sig tæt på nogle af de indsatsområder der ligger i Ældreloven. Der lægges blandt andet op til at teknologien skal bringe os i en situation, hvor vi ikke hver gang skal køre til kontrol på sygehuse, der ligger 100 km væk. Det er godt, men vi skal være klar på at ikke alle magter teknologien. Det kan vi i Ældresagen hjælpe med.
Det ser også ud som om at problemerne med manglende lægedækning i vores område – og på vores sygehus – måske løses med den lov. Vi håber det.
Jeg vil slutte bestyrelsens beretning af med at takke alle vores frivillige, vores samarbejdspartnere, Guldborgsund Kommune og annoncører for et fortrinligt samarbejde – og vi er allerede godt i gang i 2025.
Tak til en fantastisk bestyrelse!
Og husk – hvis du ikke kan få tiden til at gå – så meld dig som frivillig i Ældre Sagen.
Med disse ord overgiver jeg beretningen til Årsmødet.
Beretningen blev godkendt.
Fremtidig virke.
Rekrutteringsdag den 30/4
Drømmeløbere
Politikområde ældre og sundhed
Kommunalvalg og velfærdsteknologi
Vi vil gerne høre om oplevelser med velfærdsteknologi, nedsættelse af arbejdsgruppe.
Reparationsværksted
Svampetur i efteråret
Snapsemageri
Frivillige til besøgsvenner
Frivillige til at sælge annoncer til "Programmet"
Gode ideer til aktiviteter
Sidst opdateret 21.03.2025