ÅRSBERETNING
Ældre Sagen, Aars afdeling
Årsberetning 2024.
ÅRSBERETNING 2024.
I 2024 rundede Ældre Sagens afdeling i Aars de 25 år. Vi er over 2400 medlemmer, over 90 frivillige og det var den afdeling, der havde næst flest af alle nordjyske afdelinger tilmeldt Ældre Sagens Sundhedskur i Gigantium i januar, så kan vi ikke sige at afdelingen – vort fælles barn - er ved at være voksent? Jeg er faktisk lidt stolt af det.
På landsplan går det også godt: I 2024 rundede foreningen 1 mio. medlemmer. Lige siden starten har Bjarne Hastrup været direktør – selv om han er i slutningen af 70’erne, er han still going strong. Ældre Sagen blev stiftet i 1986, men Bjarne Hastrup fejrede alligevel i august 40 års jubilæum!! Hvordan kan det hænge sammen? Jo han startede i Ensomme gamles Værn – alene navnet får en til at hænge med mundvigene – i 1984, og 2 år senere skete en transformation så Ensomme gamles Værn blev til EGV Boliger og de sociale, politiske og humanitære aktiviteter kom over i Ældre Sagen.
På landsplan
Selv om vi lever i en verden med ufred og usikkerhed, med Putin i Rusland og Trump i USA og en regering, som statsministeren selv kalder ”mærkelig”, går det på flere måder bedre i Danmark:
- Vores økonomi er i top – det virker som om det økonomiske råderum er uendeligt – og det kan vi bl.a. takke alle de ældre, der fortsætter på arbejdsmarkedet længe efter pensionsalderen for.
- Ældrereformen bliver til virkelighed. Lige før jul vedtog folketinget ældrereformens lovpakke, herunder den nye ældrelov, der skal sætte ældreplejen fri med mere selvbestemmelse for både den ældre selv og medarbejderne i ældreplejen - civilsamfund og pårørende skal inddrages endnu mere end i dag. Ældre Sagen har påvirket lovprocessen – ældreministeren siger selv, at nu er det slut med at ældres hjem er en banegård, der skal laves teams, så det er velkendte ansigter, der møder den ældre svækkede, der modtager hjælp. Det var Ældre Sagen, der brugte det slogan – de sagde også, at de ældres hjem var en svinesti. Det vil vi heller ikke finde os i. Ældre Sagen har i øvrigt tilbudt at hjælpe med at få indført velfærdsteknologi ude hos borgerne, men kun hvis den ældre selv siger ja. Loven træder i kraft 1. juli.
- Der er et flertal bag en sundhedsreform, og stort set fra alle sider er der tilfredshed med det forslag. Fornuften har rådet, så det er kun på Sjælland der sker sammenlægning af regioner. Selv om Region Nordjylland er lillebror, for den lov at bestå fordi lægedækningen er stigende qua de læger, der hvert år uddannes fra Aalborg Universitet. Der kommer 2 sundhedsråd, Limfjorden og Vensyssel, hvor region og kommuner skal arbejde sammen om gode løsninger for patienter, der ligger i overgangen mellem sygehuse og plejehjem. Dette borger for bedre og mere ensartet kvalitet af plejen i dette overgangsfelt. Ældre Sagen har plæderet for mere omsorg i sundhed og mere sundhed i omsorg. Det er lige hvad der sker. Der indføres kronikkerpakker for bl.a. KOL, hjertesygdomme, type2 diabetes og kompleks multisyge. Der er ældre også i overtal. Den lov får virkning fra 2027.
Ældreområdet i Vesthimmerlands Kommune
Ældre Sagen i Aars er glade for at der i hjemmeplejen i Aars er lavet en forsøgsordning med teams på 12 personer, der så har ansvaret for de beboere, der er tilknyttet denne gruppe. Dermed er kommunen på forkant med ældreloven. Vi har ikke hørt, at der er nogen, der er utilfredse med denne ordning.
Der er i 2024 åbnet for tryghedsboliger i Lykkesgården, der ligger lige ved siden af plejehjemmet Bøgely. Det er ikke nogen visitation, så folk kan bare flytte ind. Det er små lejligheder, der har en fælles lejlighed, hvor der kan være fælles aktiviteter, men en stor del er visiteret til både daghjem og madordning på Bøgely. Det kan således være en slags buffer i forhold til mangel på plejehjemspladser – og fungerer nogenlunde på den måde. Det er oplyst at Ranum og Aars er de næste byer, der skal have tryghedsboliger. Asger Andersen har senere luftet at Solvangsparken skulle være tryghedsboligerne i Aars, men efter min opfattelse er der for langt at gå for mange, så det kommer ikke til at fungere godt.
Vi er overhovedet ikke tilfredse med antallet af plejeboliger, for der er en venteliste på mere end 40 personer til at komme på plejehjem - og det selv om visitationskriterierne er skrappe.
I kommunen er der 396 plejeboliger inkl. friplejehjemmet i Hvalpsund, men 58 er lukkede midlertidigt. Værst ser det ud i Aars, hvor der 26 færre pladser inkl. aflastningspladser. Det skal sammenholdes med at Aars stadig får flere indbyggere i modsætning til andre af kommunes byer – og det er ikke kun unge mennesker, der er stadig ældre fra omliggende landområder, der flytter hertil. Hvis vi ser på plejeboligdækningen ligger Aars og omegn klart dårligst med 153 indbyggere pr. plejebolig, mens den sydlige del af kommunen har 74 indbyggere pr. plejebolig og den nordlige del af kommunen 87 indbyggere pr. plejebolig.
De facto ønskede 13 af de 44 på venteliste en bolig på Solvang og Østermarken – og mange fra Aars bor nu på plejehjem i Gedsted eller Aalestrup. Det er ikke i orden.
Ældre Sagen har derfor søgt politisk indflydelse hos sundehdsudvalgsformanden for at plædere for, at når der skal åbnes pladser igen, er det først og fremmest Aars, der skal tilgodeses. Han var ikke afvisende, men lovede på den anden side heller ikke noget. Han åbnede for at der i første omgang blev etableret nogle midlertidige pladser på Solvang, så man undgår at sende folk hjem fra de midlertidige pladser, der p.t. er i Farsø, før der bliver en plejebolig klar til dem.
Der er jo kommunalvalg til efteråret, så læg mærke til hvilke kandidater der går ind for flere plejeboliger i Aars.:-)
Ældre Sagen i Aars
Vi må sige, at det går godt.
I marts markerede vi afdelingens 25 års jubilæum med morgenbord med bred deltagelse, derudover deltog alle tidligere formænd bortset fra den første, borgmesteren og distriktets formand. Bagefter var der underholdning med et 10 mands orkester.
Vi har overordentlig god tilslutning til spis sammen og søndagscafe – det hjælper med god mad, musik og underholdere. Kirsten yder en stor indsats med at få det til at fungere. Flere gange har der været over 100 til søndagscafe. Hun tager sig også af vandgymnastikken, der nu er flyttet ud i den nye svømmehal – der er omkring 60 tilmeldt, heldigt at ikke alle kommer hver gang.
Hun og Eva og Else fra bestyrelsen står for at arrangere udflugter – sidste år havde vi en fin velbesøgt udflugt til Viborg til Minibyen, Rindsholm Kro og Hald Hovedgård. Eneste uheld var at bussen satte sig fast, men med lidt hjælp af en firhjulstrækker kom den fri.
Eva er ny i bestyrelsen, men har straks taget besøgsven-området på sig. Det haltede noget efter at vi havde mistet Jenny i slutningen af ’23. Nu går det godt om end det er svært at finde et tilstrækkeligt antal besøgsvenner – de skal jo også matche med besøgsværterne.
Eskil er også ny i bestyrelsen, men vi kendte jo til hans kompetencer på IT-fronten, så der er han nu ankermand. Der er ikke mere brug for egentlig IT-undervisning, så der tager vi lige en turn around. Der er også mange uden for bestyrelsen, der er tovholdere på aktiviteter:
Jette står for sorg- og livsmodsgruppen, vi havde en i foråret, men den er ikke blevet afløst af en ny – der skal være ca. 5, for at der er nok dynamik i gruppen
Hun står også for erindringscaféen for personer med let demens og deres pårørende, der mødes hver måned på Nutidsmuseet.
Lisbeth Andersen og Kirsten Rubæk har gjort Vild med sang til en stor succes. I samarbejde med Vagn blev der søgt midler hjem til nye sangbøger, som vi alle har stor fornøjelse af.
Lisbeth er også tovholder på pårørendegruppen for pårørende til demente – der er god tilslutning til formiddagsholdet, mens eftermiddagsholdet er sat på stand-by, da de fleste helst vil deltage om formiddagen.
Skriv din livshistorie er der stadig god søgning til. Det er Birgit Gass, der i alle årene har stået for det. Faldteknik, som hun var tovholder på, er lukket ned, for der skulle være 10 for at danne et hold.
Lisbeth Mørck og Lars-Erik er makkere om Vågetjenesten, der er utroligt velfungerende. Aftalen med Røde Kors i Løgstør er udvidet til at Ældre Sagen står for deres vagtplan, så vi dækker mere eller mindre hele kommunen. De er gode til at søge penge hjem til diverse kurser og aktiviteter, der er med til at give korpsånd.
Denise har i snart mange år taget vare på tryghedsopkald, hvor en gruppe på ca 10 personer på skift hver morgen ringer ud til en gruppe på ca 10 ældre personer for at sikre at alt står vel til.
Karen står for vores lille gruppe af bisiddere. De har nogle faste brugere, som de hjælper ved lægebesøg, kontakter til offentlige myndigheder og lign. Der kunne godt være flere, der havde glæde af det tilbud.
Der er vist kollektiv ledelse i værktøjskassen – eller også er de autonome.? De hjælper med alskens enkle praktiske opgaver som at hænge lamper op, koble en printer til og lign., men der er sket en vældig udvikling af området. I september åbnede vi nemlig vor reparationscafe i lokaler på rutebilstationen.Vi har fået en brugsaftale med kommunen om dem indtil udgangen af 2026. Vi betaler for el vand og varme. Hermed støtter vi jo genbrugstanken om ikke at smide noget ud, der kan sættes i stand. Der er 8 friske mænd, der står for reparationerne – og der ydes ingen garanti, men til gengæld skal der kun betales for de reservedele, der anvendes. Vi fik en god opstartshjælp både fra Forsikringsselskabet Himmerland og Ældre Sagen. Jeg er lidt i tvivl, men det er vist Ejner og Carsten, der er cafebestyrere. Stor tilstrømning – nu åben 2 gange ugentlig.
Det er vort håb, at den også bliver mere besøgt som cafe af personer – måske navnlig mænd, der trænger til lidt adspredelse og en kop kaffe.
Der har gennem alle årene været rigtig god og stigende tilslutning til pigekammeret og til herreværelset. Det er henholdsvis Elin Mathiesen og Poul Bloch, der står i spidsen for de 2 aktiviteter. De har begge en stor bruttoliste, som tilbuddene bliver sendt ud til og så er det med at være på stikkerne for at komme med blandt de heldige , hvad enten det er virksomhedsbesøg, foredrag eller kreativt indslag.
Det skal også lige nævnes, at vore mangeårige tilbud på madlavning og stavgang fortsat består.
Vi lavede ikke julefrokosttur i år – vi syntes ikke der var særlig god tilslutning - og Danmark spiser sammen, som vi havde arrangeret for modtagere af hjemmehjælp, var nærmest en fiasko, for vi havde sendt mere end 125 invitationer og vi var kun omkring 20, så der blev brugt alt for mange kræfter på det i forhold til udbyttet . Vi overvejer andre modeller.
Bestyrelsen og Koordinationsudvalget.
Det har i 2024 været en meget velfungerende bestyrelse. Vi har fået nye kompetencer ind i form at Vagn, der er gået meget ind i det ældrepolitiske og også er god til at søge midler i fonde, og Eskil, der straks hoppede ombord i hjemmeside og Det sker. Lissi har snart i mange år varetaget sekretærfunktionen, og Bjarne har siden Arilds tid stået for kassererfunktionen og annoncering. Desværre har han forladt bestyrelsen, da han er flyttet ned på sin gård i nærheden af Randers, men han vil heldigvis gerne fortsætte med at være kasserer- og det kan man godt efter Ældre Sagens vedtægter.
Aars-afdelingen er også meget engageret i distriktets opgaver – sidste år gik Elin ud af det socialhumanitære udvalg, hun blev afløst af Eva Harboe, Merete kom ind i motionsudvalget og jeg har i mange år været i sundhedsudvalget.
Koordinationsudvalget arrangerede et velbesøgt møde her i Aars for alle, hvor man kunne møde direktør Bjarne Hastrup. Han fortalte om sin vej i Ældre Sagen. Udvalget har også haft møde med sundhedsudvalgsformand Asger Andersen, og udvalget har arrangeret et fællesmøde med Ældrerådet for alle bestyrelsesmedlemmer i de 4 afdelinger og for samme kreds et besøg I Løgstør med orientering om velfærdsteknologi og besøg i tryghedsboliger ved siden af Bøgely.
Tak til hele bestyrelsen og alle 91 frivillige - uden jer var vi ingenting!!
Det var beretning for 2024.
Bestyrelsens beretning afgivet på Års-mødt 12.03.2025