2025
Kære alle
Tak fordi I er mødt op i dag. Det er en glæde for mig at kunne aflægge beretning for året 2024 – et år, der har budt på både vigtige skridt fremad, nogle bump på vejen og ikke mindst refleksion over vores fælles arbejde i Distrikt 10.
Først og fremmest en stor tak til jer alle – formænd, næstformænd, udvalg, frivillige og distriktsledelse – for den tid og energi I hver især lægger i Ældre Sagen. Det er det fælles engagement, der gør vores fællesskab stærkt og levende.
Jeg vil indlede med at holde en lille pause for at give ordet til de, der løfter den allervigtigste opgave i Distriktet, vores distriktskoordinatorer, udvalgsformænd og erfagruppeledere. Det er, om nogen, jer der står for den vidensdeling og inspiration til det lokale arbejde, der er distriktets hovedformål.
-
Fra Arrangementsudvalget, Anette Broman
-
Fra IT-udvalget, Dan Jønsson
-
Fra Motionsudvalget, Jannie Kongeskov
-
Fra Socialhumanitært udvalg, Bente Olofsen
-
Fra Regionalt Sundhedsudvalg, Steen Ledsager
-
Fra Erfagruppen for kasserere, Elsebeth Wehage
Tak til Anette, Dan, Jannie, og Bente for jeres indsats som distriktskoordinatorer. Tak til Steen for din indsats som formand for Det Regionale Sundhedsudvalg, og tak til Elsebeth og til Vibeke Salmon for jeres indsat for kasserernetværket, i har overtaget efter Jette Nichum.
Den 15. maj afholdt Ældrepolitisk udvalg en temadag om “”et ældrepolitiske indflydelsesarbejde - Ensomhed - den nationale handlingsplan - Velfærdsteknologi, hvordan vi kan arbejde med det i distriktet - Kommunale data, nøgletal og kvalitetsstandarder samt til sidst Den brændende platform om mangelen på plejehjemspladser”. Det var distriktskoordinator Alfred Grinderslevs sidste temamøde. Da ingen af udvalgets øvrige medlemmer ønskede at overtage funktionen har geg siden fungeret som distriktskoordinator for det ældrepolitiske udvalg.
Det er ikke bleven til megen aktivitet, men her på det sidste har vi i udvalget som også består af Ellen Margrethe Krabbe fra Glostrup, Jette Bernbom Johansen fra Brønshøj-Vanløse og Lene Monica Granly-Jensen fra Østerbro bedt Rejseholdet hjælpe os med at sætte et temamøde op inden sommerferien. Et temamøde over emner som “Ældre Sagens Frivillighedspolitik i lyset af kommunernes forventninger til vi frivillige fra civilsamfundet. Hvad betyder det i praksis, og er der forsikringsforhold vi skal være særlige opmærksomme. Og hvis der bliver tid: Velfærdsteknologi. Hvad skal lokalafdelingerne være forberedte og særligt opmærksomme på?” Rejseholdet er i gang med arbejdet.
Organisatorisk
2024 har været præget af forandringer i distriktsledelsen. Vi har sagt farvel til tre vigtige kræfter – Jette Nichum, Alfred Grinderslev og Kirsten Borbjerg– der alle valgte at stoppe. Deres beslutning minder os om, hvor vigtigt det er at være opmærksomme på hinandens trivsel i det frivillige arbejde.
Da Kirsten Borbjerg stoppede som områderedaktør af DET SKER 10C besluttede vi at vi ikke vil søge efter ny områderedaktør til bladet. DET SKER kommer i to yderligere udgaver 10A for København og 10B for Frederiksberg. Jeg har netop fået at vide, at Frederiksberg har ansat både områderedaktør og medredaktør for deres blad. København søgte en områderedaktør i februar-bladet. Det er der vist ikke kommet noget ud af.
Om økonomien
Distriktets økonomi er sund. Årsregnskabet viser et resultat på 58.535 kr. i overskud, og en samlet egenkapital pr. 31. december på 544.118 kr. Det giver os handlefrihed – og forpligter os samtidig til at bruge midlerne, inden for rammerne af distriktets formål, så de skaber værdi for frivillige og medlemmer.
Vi har haft markante udgifter til udvalgsarbejde, særligt det socialhumanitære og motionsområdet.
Distriktets rolle og betydning
Forud for dette årsmøde gennemførte vi en spørgeskemaundersøgelse blandt lokalafdelingernes formænd. Kun 8 ud af 21 deltog – det er en lav svarprocent, og vi skal blive klogere på, hvorfor engagementet her er lavt.
Men svarene vi fik, var klare:
-
Distriktets arbejde opleves kun i mindre grad som integreret i lokalafdelingernes hverdag.
-
Mange savner bedre kommunikation og tydeligere relevans.
-
Tidsmangel og frivilligkapacitet nævnes som barrierer for samarbejdet.
-
Distriktsledelsesrollerne vurderes som ikke særligt attraktive – og her skal vi virkelig tage os selv i nakken.
Respondenterne efterlyser:
-
Klarere opgavebeskrivelser,
-
Mere synlighed,
-
Og fx en form for "rejsesekretær", der kan være i tæt kontakt med lokalafdelingerne.
Det er vigtig viden. Vi skal tage det alvorligt – og vi skal bruge det som afsæt til at gøre distriktsarbejdet mere tilgængeligt, relevant og meningsfuldt.
Det taler vi mere om under pkt. 6 Distriktets fremtid.
Debat og engagement
Året har også budt på værdifulde og til tider kritiske drøftelser. Kritikken af Ældre Sagens åbne brev til regeringen om centralisering af ældreplejen – især fra Herlev og Frederiksberg – viste, at distriktsarbejdet lever og engagerer. Det er sundt, at vi tør sige fra, når vi føler os overhørt.
Vi har også drøftet fremtidens temadage – ikke bare for at afholde dem, men for at sikre, at indholdet er relevant for medlemmerne. Klima, geopolitik, ældrelov og sundhedsstruktur er ikke bare store ord – de har konsekvenser for hverdagen i vores lokalafdelinger. Det lykkedes desværre ikke at få et temamøde for lokalformænd op at stå i 2024.
Vores dialog op til den årlige delegeretforsamling var også i 2024 meget nyttig og givende. Tak for opbakning til mit og Brøndbys forslag til Landsbestyrelsen om en analyse og understøttelse af lokalafdelingernes mulighed for at nå ud til 90% af vores medlemmer med aktuel information. Forslaget blev overtaget af Landsbestyrelsen og ændret til at analysen skal undersøge hvordan både lokalafdelingerne og Ældre Sagens sekretariat kommunikativt kan nå ud til flest mulige medlemmer af Ældre Sagen. Analysen er i gang.
Tillykke til Steen, som blev genvalgt til Landsbestyrelsen for en treårig periode. Genvalget betyder at Distrikt 10 i mindst de næste to år er repræsenteret med 2 medlemmer i Landsbestyrelsen.
Vi ved godt, at alle landsbestyrelsesmedlemmer arbejder for alle 1.054.000 medlemmer og for hele Ældre Sagen; men giv i hvert fald os, her på årsmødet, lov til, for en stund, at være stolte over, at to af vores medlemmer er med. Vores forventninger til jer er tårnhøje 😊
Fremtiden og det frivillige fællesskab
I 2025 skal vi, forudsat det i dag lykkes at få en fuldtallig distriktsledelse:
-
Have fuld fokus på de opgaver der er alle 10 distrikters formål, først og fremmest gennem inspirerende temadage for de mange engagerede frivillige i vores lokalafdelinger.
-
Have særligt fokus på de udfordringer som den forestående sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland til Ny Region Østdanmark skaber; udfordringer som distriktet kan bidrage til løsningen af.
-
Styrke netværk og kommunikation mellem lokalformænd.
-
Planlægge en temadag med fokus på fremtidens udfordringer – både store og nære.
-
Og – måske vigtigst – sikre, at vi fortsat er en organisation, hvor frivillige føler sig hørt, set og understøttet.
Afslutning
Jeg begyndte min årsberetning med en tak, og jeg slutter med at rette en særlig tak til Henning Broman, som vi i dag tager afsked med som næstformand. Henning, du har for mig været en uvurderlig sparringspartner. Din store viden, din ro og din besindighed har været en kæmpe støtte for mig – og for hele distriktsledelsen – i de tre år, vi har arbejdet sammen. Tak, Henning, for dit engagement, din tålmodighed og for altid at være en klippe i arbejdet.
Og til jer alle – tak for året der gik. Jeg ser frem til, at vi sammen former fremtiden for Distrikt 10 med nyt mod og fornyet samarbejde.
Tak.