Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Rejsereportage - Bustur til Samsø

nullDer var højt humør i bussen, da frivillige fra Ældre Sagen Horsens kørte mod byen Hou for at nå færgen til Samsø kl. 09.30. Undervejs til Hou blev der serveret kaffe / tea og et velsmurt rundstykke.

Efter en times sejlads ankom færgen ”Prinsesse Isabella” til Sælvig havn, hvor vores lokale guide Jørn Samsø (ja, det hedder han) stod på bussen. Guiden fortalte interessante og spændende historier om Samsø mens vi kørte rundt på øen. Vi hørte også en del sjove og personlige anekdoter fra Jørn.

Samsø er essensen af landsbyer, der ligger som perler på en snor med gadekær, stråtækte bindingsværkshuse, strande i flere verdenshjørner, kuperet landsskab, enestående natur, nostalgiske vejboder og nyopgravede kartofler (Samsøs guld).

Vi startede turen efter Sælvig på landevejen mellem Onsbjerg og Tranebjerg, hvor vi passerede den 33 meter høje kæmpehøj ”Kæmpehøjen”. Et mindemærke af kong Frederik, der underskrev Grundloven i 1849.

I hovedstaden Tranebjerg kørte vi forbi den smukke bygning ”Anton Rosen Huset”, som VisitSamsø i dag bruger som turistinformation. Anton Rosen var hovedarkitekt på bygningen fra år 1900.

Derfra gik turen videre til Permelille og ”Svanegården af 1887” for at powershoppe i ”Gårdbutikken Samsø”, der har indrettet sig i de gamle længer. Lakrids og uldtøj er et hit.
Der blev også tid til at kigge på ”Galleri 18” i Permelille, hvor kunstneren Lasse Weimann har løbende udstillinger.

Så blev vi sultne og kørte videre til Koldby forsamlingshus, hvor der blev serveret rigtig ”mormormad”. Menuen stod på hakkebøf med bløde løg, kartofler og masser af brun sovs krydret med en rødbede.

Mætte og tilfredse kørte vi videre og rundede lige den tidligere færgehavn i Kolby Kås, hvor færgeruten Aarhus – Kolby Kås – Kalundborg var datidens store sejlrute.
I 1979 stoppede færgeruten fra Aarhus til Kolby Kås, da sejlruten skiftede til Hou-Sælvig og i 2015 ændrede sejlruten fra Kolby Kås-Kalundborg til Ballen-Kalundborg.

On the road again videre på sydøen mod Brattingsborg gods, som er omkranset af godt 300 ha skov og park. Her er også vejen mod Vesborg fyr. Det flotte hvide fyr er opført i 1858, og er et oplagt udflugtsmål. Fra fyrtårnet er der udsigt over Samsø Bælt mod Fyn, Sjælland og Jylland.

Bussen kører igen nordpå på den smukke landevej, en allé med flotte træer mod landsbyen Ørby, som er kendt for de mange landarbejderhuse og den lille, smukke kirke fra år 1904. Vi er allerede videre mod landsbyen Brundby, som er kendt for Brundby Rockhotel, ”Genforeningspladsen”, som er Europas midtpunkt rent geografisk , Brundby Stubmølle og ”Dansebjerg”, som Poul Krebs brugte til musikstudie.

Nu kører vi østpå mod landsbyen Ballen, som er kendt for lystsejleres paradis i sommerperioden. Gaderne summer af liv og leben, og butikker og restauranter byder sig til, som ”Skipperly” og ”Dokken”. Det er selvfølgelig et must at gå efter ”Samsøs bedste kartoffelmad”. Der er flere lækre hoteller, ”Ballen Badehotel”, ”Det lille Sommerhotel” og ”Hotel Strandlyst”. Ballen er også kendt for Samsø festival i juli måned.

Så gik turen videre nordpå over Langemark, Besser og Alstrup med æbleplantager og vinmarker.. Vi havde et pitstop ved ”Gårdbutikken Langemarksgaard”, lige over for Besser golfbane. Her var der mulighed for at købe ”Samsøs guld”, kartofler og jordbær.

Vi fortsætter videre over mod vildtreservatet Stauns Fjord, som er karakteristisk ved de mange græs- og 12 små øer, kratklædte holme kaldes de. Reservatet er fredet og biodiversiteten er beskyttet ved at offentligheden kun har adgang på én af øerne. Den lavvandede fjord og de ubeboede holme byder på enestående yngle- og rastemuligheder for kystfugle. Her er føde og her er fred og ro. 

Vi rundede lige smukke Langør, før vi igen kørte nordpå på de små landeveje og krydsede ”Kanhavekanalen”, som er et af de helt store anlæg fra vikingetiden. En menneskabt 500 meter lang fordybning / kanal på tværs af øen, der hvor øen er smallest. Konstrueret i år 725. Kanalen gennemskærer Samsø fra Stauns Fjord i øst til Mårup Vig i vest Kanalen deler også Samsø i syd og nord.

Vi fortsætter på den smukke vej ind i ”Nordby Hede”, som er et  6 km² stort hede og plantageområde. Heden ligger mellem Mårup Skov og Stauns Fjord. En fantastisk naturoplevelse. Ikke mindst, når lyngen blomstrer i august / september måned.

Bussen kører nu mod vores sidste destination, Nordby, Samsøs nordligste landsby. Vi havde 45 minutter til sightseeing i byen. Der blev tid til at se det berømte ”Klokketårn” fra 1857, ”Gadekæret” omkranset af smukke bindingsværkshuse. Der blev også tid til at kigge nærmere på det lille, charmerende bibliotek og kigge forbi ”Smagen af øen”, som lligger i den stemningsfulde gamle købmandshandel. Et slaraffenland for Samsøs specialiteter og delikatesser. Nordby er også kendt for ”Nordby Bakker”, hvor du finder ”Ballebjerg” (Samsøs højeste punkt) med en fantastisk udsigt til Tunø og Jylland, ”Issehoved”, Samsøs svar på ”Grenen”

Afsted til Sælvig havn og færgen igen. Vi kører på den smukke ”Havvejen” langs Sælvig bugten og den syv kilometer lange badestrand. Som dagen er gået, er det gået op for os, at vi har kørt rundt på øen uden at møde et eneste lysregulering eller en rundkørsel.
I Sælvig siger vi tak for en interessant og god dag til guiden Jørn Samsø og lidt efter kan vi atter skimte Hou forude.

nullnull null null null null null null

Sidst opdateret 19.06.2025