Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

19. maj 2025: Finn Nørbygaard

”Godt vi blev ældre…”

Takket været en flot donation fra Middelfart Sparekasse var der blevet økonomi til at invitere en landskendt entertainer til at underholde i Ældre Sagen, Hørning. For at give de bedst mulige forhold for arrangementet var det henlagt til Perronen på Sønderskovvej, hvor de 150 personer, der havde købt adgang til foredraget, blev mødt af veldækkede kaffeborde med hvide duge og isvand på kander.

Sædvanen tro skulle arrangementet indledes af en fællessang, hvor den gamle filmmelodi ”Er du dus med himlens fugle” blev valgt, da det er en sang, som ved flere lejligheder er blevet sunget af Finn Nørbygaard, der da også før arrangementets egentlige start betegnede det som et godt sangvalg, men at han dog frabad sig at blive forsanger, da hans foredrag også ville starte med en lille sang. Dette skulle være vores sang, som han så absolut ville synge med på, og det er da også det klare indtryk, at han oplevede, at der er en masse gode ’sangtalenter’ i Hørning. Undtagelsesvis blev en fællessang fulgt op af klapsalver fra publikum.

Herefter blev scenen overladt til Finn Nørbygaard, der indledte sit foredrag med en kort sang, hvis tekst gav et kort indblik i hans livsfilosofi efter et langt livs op- og nedture. Opstarten med at være født i Esbjerg i 1952 af en mor, der gav ham væk til et andet ægtepar straks efter fødslen, var ikke optimal. En periode, som blev voldsom men heldigvis kort, da andre personer gjorde kommunen opmærksom på forholdene hos dagplejerne, hvorefter han blev overført til et børnehjem. Herfra blev han senere bortadopteret til et ægtepar, hvor han havde et godt hjem. Men følelsen af at være blevet kasseret af hans biologiske mor forlod ham aldrig rigtig, hvorfor han i en alder af 33 år opsøgte hende. Det blev et møde, der bestyrkede ham i, at det var godt han ikke var blevet i den familie, da hverken hans biologiske mor eller 2 ældre søskende ville have været gode for ham.

Finn Nørbygaard var ikke nogen dygtig skoleelev, men allerede da en god underholder, hvilket blev anvendt af lærerne. Hvis der manglede 5 minutter af en undervisningstime, så blev Finn Nørbygaard spurgt, hvad han oplevet de foregående dage, og straks ville han kunne fortælle en god historie om alt – hvoraf hovedparten var opdigtet på stedet.

Trods det endte det da med, at Finn Nørbygaard blev uddannet skolelærer, hvilket han bl.a. praktiserede i en periode i Aarhus samtid med, at han optrådte som stand-up-komiker. Det førte så videre til hans mange optrædener sammen med bl.a. Jakob Haugaard og Jette Torp, men også solo. Som Finn Nørbygaard udtrykte det, så tjente han i flere år rigtig mange penge på musikalsk underholdning. Hans bankrådgiver syntes jo nok, at han burde investere dem i noget, og det blev så bl.a. IT-Factory, der senere røg ned med et ordentligt brag efter svindel begået af hovedmanden bag selskabet, Stein Bagger. Da Finn Nørbygaards investeringer var gearet pænt, for at kunne øge fortjenesten, var tabet jo også ”gearet”. Det betød så Finn Nørbygaards fallit, hvor han mistede alt, hvad han ejede, ligesom han stod tilbage med en kæmpe gæld.

Det tog ham 9 måneder at komme sig over sjokket, hvorefter han ved hjælp af psykoterapi gennem 1 år og bankens hjælp fik lidt styr på sig selv og fundet ud af, hvad han så ville. Psykoterapien havde fanget hans interesse så meget, at han begyndte af studere faget, og efter 6 års studier stod han færdig som psykoterapeut, som han praktiserer som sideløbende med foredragsvirksomhed. Samtidig flyttede han fra villaen i Holte til en 3-værelses lejlighed på Østerbro, hvor han bor i nærheden af sine 2 sønner.

Nu var der så fløjet over 1 time afsted med alvorlige emner krydret med muntre anekdoter, fortalt med et sædvanligt Finn Nørbygaard-glimt i øjet. Så var det tid til kaffepause med kringle.

Efter pausen var der frit slag for at stille spørgsmål til Finn Nørbygaard. Han var glad for, at der blev stillet mange spørgsmål, hvoraf flere gik meget tæt på personen. Men alle blev besvaret med stor ærlighed, uden der dog nogensinde blev sat tal på hans økonomiske tab. Han bedyrer, at han har et rigtigt godt liv i dag, og at han ikke vender tilbage med shows og ’Karl Ejner’. Det siger ham meget mere at komme rundt og give foredrag, og derved komme i nærmere kontakt med publikum.

Så var der gået i alt 2 timer, og alle kunne gå hjem en stor oplevelse rigere. Dokumenteret af flere positive udtalelser fra publikum.

 /sks  

Sidst opdateret 27.05.2025