Patienter må ikke falde mellem to stole
Ældre Sagen har altid lagt vægt på, at der er et stor behov for at skabe en nær og ensartet sammenhæng mellem sundhedsvæsenet og ældreplejen, hvor der er fokus på det enkelte menneskes sundhed, omsorg og trivsel.
Når ældre mennesker bliver tidligt udskrevet fra sygehuset, er det helt afgørende for dem og deres pårørende, at de er trygge ved, at kommunen tager imod dem og sikrer, at de får en kvalificeret sundhedsfaglig behandling, pleje og omsorg, så man undgår forvirring, utryghed og eventuelle genindlæggelser. Det gælder også i Favrskov Kommune.
Formanden for Ældrerådet i Favrskov, Erik Bertelsen, har udtrykt bekymring over, at Ældre Sagen sammen med Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer foreslår, at ældreplejen og sundhedsområdet skal samles under én myndighed, der har det samlede politiske og økonomiske ansvar for de ældre mennesker, der har behov for sundhedsydelser, genoptræning, medicin, hjælpemidler, hjemmehjælp med mere.
Vores holdning er, at et samlet og entydigt ansvar under samme myndighed vil skabe bedre forudsætninger for at give ældre patienter en sammenhængende behandling og ensartet kvalitet.
Det mener vi, fordi vi nu i årevis har set, at der er store problemer med ældre medicinske patienter, der alt for ofte falder mellem to stole. Historien viser os, at når flere myndigheder deler ansvar, økonomi og opgaver, opstår der ofte problemer med kassetænkning, og det gavner ikke ældres sundhed, omsorg og trivsel.
Men den fælles myndighed forhindrer ikke, at bestemte opgaver som eksempelvis den daglige drift af plejehjem bliver udført lokalt og helt tæt på de ældre og deres pårørende i et trygt og tillidsfuldt samarbejde med de lokale ledere og medarbejdere i ældreplejen. Tværtimod. Vores tilgang er, at de konkrete opgaver altid skal løses i en tæt dialog og et nært samarbejde med det menneske, det hele handler om.
Vores oplevelse er, at Favrskov Kommune bestræber sig på at løse opgaverne i ældreplejen så godt som muligt. Men det betyder ikke, at vi ikke kan tænke i nye måder at organisere det nære sundhedsvæsen på, hvor det enkelte menneske i højere grad kommer i centrum. Vi ønsker, at der i fremtiden bliver skabt en sammenhæng i systemerne og et stærkere helhedsblik på det enkelte mennesker, hvor sundhed og omsorg går hånd i hånd.
Sidst opdateret 24.09.2024