Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Formandens beretning for 2024

Længe ventet ældrereform vedtaget

Ældre Sagen har kæmpet indædt for et eftersyn af ældreplejen i Danmark.

18. april vedtog et flertal i Folketinget en ældrereform, som Ældre Sagen har kæmpet for og leveret input til undervejs i processen.

Det er glædeligt, at politikerne har lyttet til os i Ældre Sagen, når vi har sagt, at ældreplejen i Danmark trænger til et 360 graders eftersyn.

Resultatet er blevet en Ældrereform, der bl.a. indeholder:

  • Faste mindre teams omkring den ældre, der modtager pleje eller pasning.
  • Flere plejeboliger.
  • Anerkendelse af pårørende.

Hvad mener Ældre Sagen om reformen?

Regeringen vil afsætte 1 mia. kr. årligt fra 2027, men selvom det kan lyde som mange penge, kan det langt fra kompensere for mere end 15 års nedskæringer i ældreplejen.

I Ældre Sagen betragter vi reformen som en fornuftig begyndelse. Vi havde dog gerne set, at der var stillet flere tydelige krav til kommunerne, så de gode intentioner fra Christiansborg lettere kan blive til virkelighed for ældre, der er afhængig af hjælp, omsorg og pleje.

Reformen lægger op til at frisætte kommunerne, og Ældre Sagen vil derfor styrke den lokale indsats, så vi fortsat kan være helt oppe på tæerne for at holde øje med, om der reelt kommer forbedringer.

Faste teams – mere tryghed

Alt for mange svækkede ældre oplever i dag deres hjem som en banegård med alt for mange forskellige hjælpere.

Nu bliver der stillet krav til kommunerne om at sikre ’kontinuitet, fleksibilitet, sammenhæng og selvbestemmelse’. Der er med aftalen afsat 376 mio. kr. til at indføre faste teams i kommunerne.

Flere plejeboliger

Der har manglet plejeboliger i mange år, og det bliver værre og værre for hver dag. Antallet af plejeboliger har næsten har været stagneret, mens antallet af ældre med behov for pleje har været i kraftig vækst.

Ældre Sagen har længe kæmpet for at få både regering og kommuner til at anerkende det stigende behov. Derfor er det en succes, at ældrereformen nu lægger op til 3000 nye fripleje/lokalplejehjemsboliger inden 2030.

Det nye begreb lokalplejehjemsboliger, som er boliger, der ejes af kommunen, men drives af lokale bestyrelser, lader det ikke til, at kommunerne synes om, kun en lille håndfuld af landets 88 kommuner, har det på dagsordenen i planlægningen af deres plejehjemsplaner.

Det er dog langt fra tilstrækkeligt og derfor fortsætter vores kamp for at få udvidet kapaciteten med nærmere 15.000 ekstra plejeboliger inden 2030.

Pårørende bliver anerkendt

Det er lykkedes Ældre Sagen at få formuleret et særligt afsnit om pårørende i ældrereformen:

”Der vil således være 'en klar forventning til etablering af samarbejde med pårørende i forbindelse med tildeling og udførsel af hjælpen i det omfang, den enkelte ældre såvel som pårørende ønsker det. Derudover vil pårørende fortsat have mulighed for at få aflastning.”

Nyt plejecenter.

Skanderborg kommune har endelig i 2023, vedtaget hvad der skal ske på plejecenterfronten her i Galten, efter den første plan gik i vasken, grundet et planlagt projekt, der ikke kunne realiseres til den planlagte pris.

Enden på visen er blevet, at der skal etableres 60 pladser i Galten og 60 pladser i Låsby, som administrativt skal have sæde her i Galten.

Den løsning, ser vi her i lokalafdelingen, som en god løsning, som et alternativ til et stort plejecenter med 120 pladser, placeret på en mark mellem Galten og Låsby.

Efter planen, og det vi har kunnet spore i referater fra byråds-og udvalgsmøder, skulle byggeriet i både Galten og Låsby stå færdig i 2029.

Vi har i vores Koordinationsudvalg en gang om året møde med borgmester, og chefer inden for ældreområdet, hvor vi stiller spørgsmål inden for området, svaret vi får er, at vi er i gang med planlægning, og at tidsplanen er at det står færdigt i 2029.

Desuden har vi to møder årligt med seniorrådet, hvor emnet også er på dagsordenen hver gang, her er svaret det samme.

Vi har på det seneste erfaret, at man såvel administrativt og politisk er i gang med at formulere nye fælles vedtægter for nye fællesråd (tidligere aktivitetsråd) og nye vedtægter for nye plejehjemsråd (tidligere pårørenderåd) i henholdsvis Galten, Hørning, Ry og Skanderborg.

Hvilket betyder, at de nuværende aktivitetsråd og pårørenderåd bliver nedlagt fra 2026 .

Forslaget har været i høring i seniorrådet, som har blåstemplet det.

Det er således, her den 26/2 vedtaget i byrådet.

Man har fra kommunens og seniorrådets side, igen igen ikke ment, det var hensigtsmæssigt at informere Ældre Sagen om det. Da vi endnu ikke kender vedtagelsen i detaljer, kan vi ikke udtale os yderligere om det, men vi følger sager nøje, og vil i den kommende tid presse på for at få viden om, hvad man har tænkt sig, og hvordan vores samarbejde med de nye råd vil være. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med de nuværende råd, og det vil jeg her sige mange tak for. Det der, for mig, er betænkeligt ved de nye råd, er at de hedder ”fællesråd”, hvad er det vi skal være fælles om?

Flere frivillige er en nødvendighed.

 Rekruttering af nye frivillige er lige nu en af de største udfordringer for frivilligorganisationer, og i særdeleshed også her i Ældre Sagen.

Derfor har vi særligt fokus på, hvordan vi kan invitere flere frivillige med i Ældre Sagen.

Her i vores lokalafdeling har vi pt 50 frivillige, men vi kan godt bruge flere. Lige pt mangler vi især  tryghedsopkaldere og besøgsvenner. Det er ikke givet, at vi har et behov lige den dag man melder sig som frivillig, men vi ser det som en god ide, at have et par stykker, som ikke er i gang. Så vi, når vi får en henvendelse, har en mulighed for at træde til, og ikke først skal ud og lede.

Man skal være velkommen til at henvende sig her i aften til mig, eller et andet bestyrelsesmedlem, efter årsmødet eller under kaffen.

 Vi vil også gerne have forslag til IT-kurser. Vi afholder løbende i forår og efterår nogle kurser. Og alle er velkomne til at byde ind med et emne.

Vi kunne også have aktiviteter, der alene har fokus på mandegrupper. Men i så fald har vi brug for nye frivillige, til at løfte den opgave.

Jeg vil gerne appellere til at man tilmelder sig vores lokale nyhedsbrev, det gør man via vores hjemmeside, hvor man finder et link, brevet udkommer efter behov. Her annonceres vores arrangementer og nye tiltag.

Da vi ikke, på grund af databeskyttelsesforordningen, har adgang til jeres mailadresser, kan vi ikke henvende os til jer digitalt, selvom I måske, ved indmeldelsen har oplyst jeres mailadresse.

Ældre telefonen.

Ældretelefonen, som er landsdækkende, gik i luften den 3.6.2024, det er en samtalelinje, ikke en rådgivning.

I den anden ende møder man et menneske, der har tid og ro til at tale med dig og høre på dig,

altså en der lytter og er nærværende i forhold til din situation. Den frivillige er anonym.

Her fra vores lokalafdeling har Anne-Karin Kristiansen, meldt sig som frivillig.

Hun svarer gerne på spørgsmål under debatten af denne beretning senere.

Ældretelefonen er et tilbud til alle, der savner en at tale med, og som nævnt, det er en anonym samtalelinje. 

Her kan du ringe til Ældretelefonens frivillige og tale om det som fylder.

 Det kan være ensomhed, en ægtefælles- eller egen sygdom, ønsket om at se sine børn eller børnebørn

eller noget helt andet.

Alle kan opleve at føle sig alene, også selv om man har familie, og andre tæt på, så kan der være

situationer, og emner, som er svære at tale med dem om, og som føles lettere, når man er anonym 

Derfor når livet gør knuder, tøv ikke med at ringe til Ældretelefonen

på 32 210 210, telefonlinjen har åben alle hverdage fra 9-15

Lokalt.

Vi har her pr. 1. marts 2200 medlemmer fordelt på 1466 husstande, men kun 697 husstande er tilmeldt vores lokale nyhedsbrevet. Det tal vil vi gerne have højere op. Derfor opfordrer vi kraftigt til at alle, som er digitale, tilmelder sig nyhedsbrevet. Det gør man ved at søge på vores lokale hjemmeside, som man nemmest finder ved at google Ældre Sagen i Galten, her finder man et tilmeldingslink, hvor man kan tilmelde sig. Det forholder sig jo sådan, i forhold persondataforordningen, at vi ikke lokalt må ligge inde med jeres mailadresser, vores lokale nyhedsbreve bliver udsendt via sekretariatet, som har jeres mailadresser når I har tilmeldt jer.

Det betyder også, at det velkomstbrev vi udsender til nye medlemmer hver måned, ikke kan sendes digitalt. Fra 1/1 i år, har vi derfor besluttet, at vi selv omdeler velkomstbrevene, da portoen en steget til 29 kr. for et almindeligt brev.

Nu vi er ved medlemstal vil jeg lige nævne, at vi i hele Skanderborg Kommune er 10.977 medlemmer, og på landsplan 1.049.977 medlemmer.

Demensvenlige lokalafdelinger.

 Alle Ældre Sagens lokalafdelinger arbejder i stigende grad med demensvenlighed og tilbyder aktiviteter målrettet mennesker med demens og pårørende.

Her I vores lokalafdeling tilbyder vi en Pårørendecafe en gang om måneden i Skovby sognehus, hvor Elsebeth Jørgensen og hendes team, inviterer indenfor til foredrag, billedvisning, sang og musik, eller bare en snak mellem pårørende. Cafeen startede som en demenscafe, men over tid blev det til en Pårørendecafe for pårørende hvis samlever/ægtefælle eller anden, har en lidelse.

Som en demensansvarlig lokalafdeling, har vi i samarbejde med Biohuset og Tjørnehavens oplevelsesmedarbejdere, inviteret til erindringsbio i Biohuset.

Det er Dansk Filminstitut, som udgiver nogle filmpakker af 2 film af ca. 15 min. Varighed. Filmene er fra begivenheder, som foregår 1950-erne.

Det har vist sig at være en stor succes, vi har haft 2 bio-dage i 2024, og er i gang med at planlægge for 2025.

Lokale visioner for 2025

I 2025 ser vi frem til at fortsætte det gode samarbejde vi har med Tjørnehavens Aktivitetsråd, Tjørnehavens Oplevelsesmedarbejdere, Røde Kors Galten, Biohuset, Sognegården i Galten og Sognehuset i Skovby, og ikke mindst alle lokale virksomheder, der giver rabat til vores medlemmer.

I takt med at vi får flere medlemmer, får vi jo også flere penge at gøre godt med, i form af større kontingentandel. Dem vil vi bestræbe os på at bruge, dels på vores frivillige for deres indsats, og dels på vores medlemmer i al almindelighed.

I vil i vores nye program opleve, at nogle arrangementer kun er for medlemmer, men størsteparten, vil stadig være for alle, da vi så kan søge underskudsgaranti hos kultursamvirket i kommunen.

Vores nye årsprogram for efterår 2025 og for forår 2026 er under udarbejdelse, og det kommer til at se lidt anderledes ud. Vi har nemlig opsagt vores mangeårige kontrakt med Pandrup Grafisk, da vi de seneste år har oplevet, at de har haft svært ved at sælge annoncer her i byen, og dermed ikke har kunnet overholde tidsplanen for levering af programmer. Vi har derfor, sammen med lokalafdelingerne i Hørning og Ry, skrevet kontrakt med FL Reklame i Hørning, så vi får hver vores program i form af et link til vores hjemmeside, og et trykt ”bufferlager” på 700 eksemplarer, plus vi får del i annonceindtægterne, bladet bliver ”sat op” og trykt kvit og frit.

Siden efteråret 2023 har vi åbnet op for online-booking til vores arrangementer, det har faktisk været en stor succes, ca. 95% af alle tilmeldinger er sket online.

Hvordan får vi de sidste 5% med?

Der sker hele tiden ændringer i opsætningen af online booking, og det vil også ske i 2025. Vi vil løbende informere via nyhedsbreve og hjemmeside.

Er man i tvivl eller har man problemer med at tilmelde sig et arrangement, ringer man bare til en af de ansvarlige for det enkelte arrangement.

Vi ved der findes ca. 250.000 danskere, som ikke er, eller vil være digitale, der er sikkert et stort mørketal, nogen af dem bor her i 8464, dem skal vi stadig kunne servicere.

Afslutningsvis vil jeg sige en stor tak til bestyrelsen, suppleanter og alle vores frivillige for deres indsats.

Også en stor tak til alle vores medlemmer for den opbakning, vi får til alle vores faste aktiviteter og til vores arrangementer. Tak skal I have.

Tak for ordet.

Sidst opdateret 12.03.2025

  • Per Beck Sørensen

    • Medlem af koordinationsudvalget
    • Besøgsven
    • Demensvenlig Lokalafdeling ansvarlig
    • Formand i lokalafdelingen
    • Hjælpende hånd
    • Lokalt blad distribution
    • Lokalt blad redaktion
    • Medlem af lokalafdelingens bestyrelse
    • PR og kommunikation
    • Socialt arbejde generelt

    Mobil
    24660510