Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Årsmødet den 13. marts 2025

Bestyrelsens beretning v/Peter Ried-Larsen
Foto: Knud Erik Bødker
 Ca. 200 medlemmer var mødt op til Årsmødet på Hedelund

Formandens beretning

Kære medlemmer

Velkommen til vores årsmøde 2025. Det er en stor glæde at se så mange engagerede mennesker samlet her i dag – mennesker som alle brænder for at sikre bedre vilkår og livskvalitet for vores ældre medborgere. Medlemstallet i 2020 var 13500, 2023 14500, og ved udgangen af 2024 var vi 15500 medlemmer her i vores afdeling og 1.030.000 i 215 lokalafdelinger. Vi er stærke.

Årsmødet er ikke en generalforsamling. Det, vi lokalt på årsmødet kan beslutte, er sammensætningen af bestyrelsen, som derefter beslutter, hvilke tilbud og aktiviteter vi vil tilbyde. Vi er en landsdækkende organisation, som vi alle er medlemmer af og betaler kontingent til. Foreningen ledes af en landsbestyrelse på 9 medlemmer der vælges på det årlige delegeretmøde i november. Delegeretmøde er Ældre Sagens generalforsamling. Det er der, at alle beslutninger træffes, bl.a. fastsættelse af kontingent og det årlige tilskud til lokalforeningerne. De delegerede er alle de 215 lokalforeningsformænd.

 I Ældre Sagen arbejder vi på tværs af hele landet for at skabe forandringer, der virkelig er en forskel. "Lad os begynde med at se på nogle af de resultater, vi har opnået på landsplan."


Landsdækkende Resultater  

En vigtig opgave for landsbestyrelsen og direktionen er at være vagthunde i forhold til politiske beslutninger, der kan få indflydelse på ældres vilkår.

  • Politisk Indflydelse:
    "Vi har været en stærk stemme i dialogen med politikerne og har bidraget til forbedringer i ældreplejen og mere fleksible pensionsmuligheder. Det betyder, at flere nu kan vælge den pensionstilværelse, der passer bedst til deres behov."
  • Digital Inklusion:
    "Ældre Sagen har i år sat fokus på digital inklusion. Vi har hjulpet tusindvis af ældre med at blive mere trygge ved at bruge digitale løsninger – alt fra NemID til videosamtaler med familien."
    Hurtige udredning for demens." Ældre Sagen har medvirket til, at der er afsat midler til at nedsætte ventetiden for udredning af demens.
  • Ældre Sagen sikrer forbedring med ny sundhedsreform. Den indeholder en række forbedringer Ældre Sagen har kæmpet for.
  • Nye vigtige afgørelser om flytning af ældre uden samtykke.
  • Borgerrådgivning kan fortsætte – retssikkerheden styrkes.
  • Forbedret retssikkerhed for plejehjemsbeboere:  Ældre Sagen har sikret vigtige ændringer i reglerne om magtanvendelse.
  • Vi har kæmpet for at beboere på plejehjem kan fravælge måltider . Beboerne skulle betale for måltider de ikke fik medmindre de afbestilte halvanden dag før.
  • Ældre Sagen har forsvaret kontantbetalinger. Ældre Sagen har været en afgørende stemme i at erhvervsministeriet har skiftet mening og ændret lovforslaget om kontant betaling til fordel for borgerne.
  • Længe ventet ældrereform vedtaget: Resultatet er blevet en ældrereform der bl.a. indeholder: Faste mindre teams omkring de ældre der modtager pleje eller pasning, flere plejeboliger og anerkendelse af pårørende.  Der bliver stillet krav til kommunerne om at sikre kontinuitet, fleksibilitet sammenhæng og selvbestemmelse.

Koordinationsudvalget er Ældre Sagens lokalpolitiske repræsentation, som består af mindst to repræsentanter for hver lokalafdeling (Bramming, Ribe og Esbjerg). Formanden er ordførende for Ældre Sagen i kommunen og repræsenterer Ældre Sagen i lokalpolitiske forhold. Vi har et fremragende samarbejde med både politikere og embedsmænd. Udvalget mødes med politikerne 2 gange om året fast eller efter behov. Vi bliver bla inddraget omkring: budgetter, udarbejdelse af politikker på området feks Seniorpolitikken, trafikområdet, seniorbolig byggeri, udvikling af bymiljøet . Bidrager med høringssvar. Koordinationsudvalget følger lokalt op Ældre Sagens mærkesager.

Lokale Resultater i Esbjerg
"Her i Esbjerg har vi haft et fantastisk år med mange velbesøgte arrangementer. Vores mål har været at skabe meningsfulde mødesteder, og det glæder bestyrelsen at se, hvor godt det er blevet modtaget. I stedet for at omtale alle vores aktiviteter, så kan man se dem på vores hjemmeside, i ugeavisen, på facebook . På vores kontor Kongensgade 121 kan I hente en fysisk oversigt samt få information om aktiviteter. Bare spørg de frivillige på kontoret: I 2024 har vi igangsat flere spændende muligheder for vores medlemmer.

Kulturhøjskolen i samarbejde med FOF har været en succes, ligeledes også i samarbejde med FOF-kurset: En lidt nemmere hverdag med alt det digitale 300 kursister har deltaget i 2024.

I samarbejde med Esbjerg Sygehus har vi indgået en samarbejdsaftale om praktisk hjælp til installering og brug af sygehus-sundheds- og sundhedsrelaterede apps.

Stolegymnastikken i Kongensgade og spillefuglene samme sted er godt besøgt.

Litteratur: Læsegruppen i Ditte og Johns hus er der stor tilslutning til. Her vil jeg gerne overbringe en hilsen fra Hanne Meyer, der beretter, at de 6 litteraturgrupper fortsætter, samt hun har haft samlet 9 fantastiske fortællere, der skulle være med til at omsætte Esbjergs historie til musik sammen med  Esbjerg Ensemblet.

Informationsmødet om fremtidsfuldmagter har været fuld booket.

En vigtig ting her til sidst så har vi stor glæde, at der frivillige uden for bestyrelsen, der står for afviklingen af flere og flere aktiviteter.

  • Frivilliges Engagement:
    I frivillige udgør hjertet i vores arbejde. Uden jeres engagement og tid ville vi ikke kunne gennemføre så mange aktiviteter.
  • Samarbejde med Lokale Aktører:
    Vi har også styrket samarbejdet med lokale aktører Herunder kultur og fritids-huset i Skolegade, Træfpunkt Sædding, Handicaprådet, Ældrerådet og platformen. "Dette har åbnet døren for endnu flere muligheder og aktiviteter til gavn for vores ældre borgere."

Jeg siger det hvert år og det gælder stadig – så er jeg så heldig at være en del af en fantastisk bestyrelse, hvor alle bidrager og gør et enestående stykke arbejde.

Afslutning og Fremtidsvisioner

"Vi kan være stolte af vores fælles indsats og de resultater, vi har opnået både nationalt og lokalt. Men arbejdet stopper ikke her.

Fremadrettet vil vi fokusere endnu mere på at bekæmpe ensomhed og sikre, at alle ældre i Esbjerg føler sig set og hørt. Vi vil fortsætte med at styrke fællesskabet og skabe flere meningsfulde aktiviteter.

På det ældrepolitiske område følger vi op hvordan Esbjerg kommune arbejder med udmøntning af ældreloven: med faste teams, ældres selvbestemmelse og helhedspleje, udvikling i forholdet til behovet for plejehjemspladser. Den nye måde at visitere på i fremtiden, træder allerede i kraft 1.07. Vi vil være opmærksom på hvilken hjælp der gives, hvordan den gives og hvornår. Angående velfærdsteknologiske løsninger vil vi følge op på: hvordan borgerne og de pårørende inddrages i fremtiden. Disse og mange flere vil være temaer på de kommende valgmøder, vi afvikler i løbet af valgåret Aktiviteterne i Gittes og Johns Hus håber vi udvikler sig. Gubbernes læseklub er et spændende tiltag, som vi forventer meget af. På motionssiden er vi i gang med at se mulighederne for padel og curling.  Spis sammen afholder vi uge 17. (information følger)

I 2025 fortsætter vi med Kulturhøjskolen med en foredragsrække med kendte personligheder fra Esbjerg bla. Finn Nørbygård, Poul Madsen.  Kurserne- en nemmere hverdag med alt det digitale fortsætter. Sammen med Kultur og Fritidshuset i Skolegade og Træfpunkt Sædding afvikler vi en to dages seniorfestival fredag den 4. og lørdag den 5 juli i gården bag kultur i fritidshuset. Sæt kryds i kalenderen, Partout kr billet 400 for begge dage efter 15 maj 450, dagsbillet 235 kr. og efter 15 285 kr.( er der nogen der vil melde sig som frivillige hjælpere ( vi står for indgangen.) I forhold til ture er der allerede planlagt bla en tur i oktober med bus til Ældre Sagens hus i Snorresgade.

I samarbejde med boligselskabet DAB, Ældre Sagen og Esbjerg Kommune håber vi at komme med samarbejde i forhold til Aktive fællesskaber boligområder. Projektet vil formodentlig kunne igangsættes efter sommerferien, når alle aftaler er på plads.

"Lad os sammen skabe endnu flere gode øjeblikke og positive forandringer i det kommende år!"

Den nye bestyrelse:
Peter Ried Larsen formand,
Lillian Søeborg næstformand,
Birthe Andersen,
Henning Christensen,
Kurt Berthelsen,
Birgit Stenhøj,
Ine Munk,
Søren Juul Nielsen og
Knud Erik Bødker.

 

Sidst opdateret 18.03.2025