Behov for nærhed
I Danmark har op mod 100.000 mennesker over 65 år ensomhed tæt inde på livet i hverdagen. I alt oplever 500.000 danskere over 16 år svær ensomhed. Det er alt for mange, der af forskellige grunde føler sig ensomme, og det har vi pligt til at gøre noget ved.
Af Birger Rasmussen, landsformand, Ældre Sagen
Hvert år gør Ældre Sagens frivillige en stor forskel, når de fx står bag næsten 110.000 arrangementer. De besøger ældre og ensomme, og i mange kommuner er det muligt at få et tryghedsopkald fra en af vores frivillige hver morgen.
Andre besvarer telefonen, hvis du ringer til vores Ældretelefon, der nu har været åben i et år. Flere end 3.500 har allerede ringet og talt med en frivillig, der gerne lægger øre til, hvad du måtte have på hjerte.
Ofte er ensomhed et tema for samtalerne, fortæller Vibeke Bruun-Toft, der er konsulent på Ældretelefonen. Mennesker ringer ind af mange forskellige grunde, men det er især, når livet gør ondt, og man ikke har nogen at dele smerten med, at behovet for en uvildig samtalepartner opstår.
Også i livets sidste timer kan der være behov for støtte og omsorg. Så rykker frivillige fra vågetjenesten ud og sidder hos den døende, der enten ingen pårørende har, eller som har kære, der gerne sidder der, men som har brug for et hvil og et afbræk i den svære tid.
Desværre var der sidste år flere hundrede, der gerne ville have haft besøg af vågetjenesten, men som ikke fik det, fordi vågetjenesten blev tilkaldt for sent.
” Egentlig ville jeg ønske,
at der ikke var et behov for initiativer som Ældretelefonen, men det står
lysende klart, at det er der.
Oftest nåede personen at dø, før vågeren nåede frem.
Det er sørgeligt, og det vil vi gerne undgå. Derfor står Ældre Sagen sammen med Røde Kors bag hjemmesiden vaagetjeneste.dk, der skal gøre det lettere for både pårørende og plejepersonale at finde en våger i den kommune, hvor den døende bor.
Kilde: Ældre Sagens medlemsblad, april 2025.
Sidst opdateret 02.04.2025