Bestyrelsens beretning
BESTYRELSENS BERETNING 2024
Velkommen til Ældre Sagen Aalborgs årsmøde 2024 og tak for flot fremmøde!
Som mange sikkert kan erindre, gennemførte bestyrelsen sidste år – på et årsmødeforslag – en ændring af mødeafviklingen, idet spisningen tidsmæssigt blev placeret i forlængelse af årsmødet. Det blev en succes, hvorfor vi naturligvis har planlagt dette årsmøde tilsvarende.
Indledningsvis nogle overordnede ældrepolitiske overvejelser:
Det forløbne år har været præget af optimisme og et meget højt aktivitetsniveau. I den sammenhæng kan det oplyses, at bestyrelsen i beretningsåret har afholdt 10 ordinære bestyrelsesmøder, der alle har været præget af stor deltagelse, engagement, åbenhed, tillid og flot samarbejde. Herudover har der som opfølgning på bestyrelsesmøderne været afholdt en række arbejdsmøder og herunder et møde med Ældre Sagens direktion og landsbestyrelse.
Til trods for nævnte positive elementer for Ældre Sagen Aalborg skal det endnu engang bemærkes, at 2024 ikke blev året, hvor Ældre Sagen til trods for store og generelle prisstigninger fik gennemført en regulering af folkepensionen. I den sammenhæng skal det ligeledes bemærkes, at vi har fået en del henvendelser fra Ældre Sagens medlemmer, der med rette har gjort opmærksom på den udeblevne regulering af folkepensionen og i samme forbindelse bemærket de store prisstigninger på el og fjernvarme i Aalborg Kommune.
Vi har uden resultater rejst varmeprisstigningerne i Aalborg Kommune, der pr. 1. april 2024 blev forhøjet med 20%. Varmeprisstigningerne er et stort problem, men hovedproblemstillingen er efter bestyrelsens opfattelse den manglende og generelle regulering af folkepensionen, idet pensionisternes realindkomst i gennemsnit er faldet med over 7 pct. fra 2020 til 2024, hvilket med al tydelighed viser, at der er stort behov for en økonomisk håndsrækning til folkepensionisterne. Med førnævnte og berettigede ønsker var det derfor forventet, at Regeringen i forbindelse med finanslovsaftalen for 2025 ville indfri ønskerne om en genopretning/regulering af folkepensionen.
Det blev ikke tilfældet - tværtimod, idet et flertal i Folketinget i forbindelse med finanslovsvedtagelsen kun gennemførte en permanent forhøjelse af ældrechecken med op til 5.000 kr. for folkepensionisterne med de laveste indtægter. Dermed blev pensionisterne endnu engang glemt!
Det er Ældre Sagens overordnede mål at arbejde for et pensionssystem, der sikrer en tryg økonomi for alle pensionister i Danmark. Et særdeles vigtigt mål, der har været fastlagt siden 2021, men trods adskillige tiltag og politiske møder aldrig indfriet.
Med Ældre Sagens over 1.000.000 medlemmer og den manglende målopfyldelse - om pensionisternes økonomi - rejser det spørgsmålet, om Ældre Sagens politiske interessevaretagelse bør revurderes, hvilket bestyrelsen for Ældre Sagen Aalborg - og uden resultater - har gjort Landsledelsen opmærksom på ved flere lejligheder!
Ældre Sagen Aalborg og dagligdagen:
Ældre Sagen Aalborg har dog også i 2024 gjort en forskel, idet vi via en stor frivillig indsats har kunnet gennemføre en række sociale og kulturelle aktiviteter, der alle har haft til formål at fremme livsglæde og gode fællesskaber. Det er med stor anerkendelse og respekt, at vi har kunnet opleve, hvor stor og engageret indsat de frivillige udfører for målgruppen og Ældre Sagen Aalborg.
For bestyrelsen i Ældre Sagen Aalborg er det vigtigt at pointere, at vi på enhver måde har levet op til det i vedtægterne for Ældre Sagen formulerede formål:
- At arrangere medlemsaktiviteter og -arrangementer:
Her vil vi gerne henvise til fremlagte materialer, idet der er gennemført en række aktiviteter og arrangementer inden for følgende områder: Motion og Sundhed, Spil og Samvær, Læring og Sprog, Kulturelle aktiviteter, IT og Ture/udflugter.
Af ekstraordinære indsatser skal nævnes, at det ”Kulturelle Team” i 2023 har udbudt en række supplerende kvalitative og prisbillige koncerter og foredrag:
Dato Sted Arrangement
Jan.
Musikkens hus Nytårskoncert, 100 deltagere
28.2. AKKC Michael Jackson show, 40 deltagere
9.3. Musikkens Hus Rasmus Bjerg, 135 deltagere
8.4. AKKC Rhytm of Dance, 70 deltagere
5.5. AKKC Madame Butterfly, 20 deltagere
16.5. Tur til Silkeborg, 50 deltagere
28.5. Torvet 5 Vinsmagning fra Peters vin, 65 deltagere
29.5. Torvet 5 Teater Nordkraft forestilling, 70 deltagere
6.6. Tur til Løgstør/Aggersborg, 50 deltagere
23.6. Musikkens Hus Sankt Hans koncert, 125 deltagere
18.8. og 17.8. Aalb.Kloster Slotsteatret: Jens Bang, 106 deltagere
? AAT Teaterkort, 100 deltagere
17.9. Torvet 5 Romsmagning. Peters vin, 65 deltagere
3.10. Tur til REGAN Vest, 50 deltagere
5.10 Musikkens Hus Peter Sommer, 25 deltagere
24.10 Musikkens Hus Masser af Mozart, 83 deltagere
6.11 Tur til Voergård Slot, 50 deltagere
9.11 AKKC Malte Ebert, 45 deltagere
19.11 Torvet 5 Karsten Holm julekoncert, 70 deltagere
27.11 FOKUS Kaffebordets historie, 25 deltagere
5.12 AKKC Sneprinsessen, 22 deltagere
7.12 Zoo 50 deltagere
10.12 AKKC Maria Lucia eftermiddag, 200 deltagere
De 23 arrangementerne inden for ture, smagninger, foredrag, teater og musik har været besøgt af ca. 1600 deltagere. Herudover har vi fået diverse rabatlinks fra vores samarbejdspartnere, hvilket omfatter ca. 200 deltagere.
- At forestå en socialhumanitær indsats:
Her vil vi ligeledes henvise til fremlagte materialer, idet der er gennemført en række aktiviteter inden for områderne: Tryghedskald, Bisiddere, Besøgsvenner, Demensaktiviteter og forskellige cafeer.
Af ekstraordinære indsatser skal nævnes: 1) Tryghedskald med APP er færdigudviklet i 2023 og efter en lang proces accepteret og godkendt af Ældre Sagen. I lighed med sidste år, afventer vi nu med spænding, om tryghedskald med APP bliver udrullet til alle lokalafdelinger i Ældre Sagen. De positive muligheder med tryghedskald er synliggjort over for såvel Senior- og Omsorgsforvaltningen som distriktets lokalafdelinger, hvilket har forøget interessen fra såvel brugere som andre lokalafdelinger. 2) ”Det socialhumanitære Team” har i 2023 i et samspil med andre aktører videreført aktiviteterne med en cafe’ for pårørende til demente, hvilket er forløbet særdeles positivt. 3) Med baggrund i et stigende antal forespørgsler har ”Det socialhumanitære Team” rekrutteret flere frivillige som besøgsvenner, hvilket er forløbet positivt. Med dette tiltag har Ældre Sagen Aalborg således – i stigende grad
- kunnet imødekomme ønskerne om en ”besøgsven”.
Til sidst men ikke mindst skal nævnes det store arbejde ”Team Anne Lise” har udført i Aalborg Øst. Som et forsøg og med base på Trekanten har gruppen de seneste år gennemført en række sociale og underholdningsmæssige aktiviteter i Aalborg Øst.
- At tale ældres sag over for kommunen og andre myndigheder gennem en ældre- og sundhedspolitisk indsats.
En opgave der er løst via koordinationsudvalget og opbyggede mødestrukturer og relationer til rådmænd, politiske udvalg og forvaltninger.
Koordinationsudvalget for Aalborg Kommune er sammensat af repræsentanter fra Ældre Sagens lokalafdelinger: Hals, Sejlflod, Nibe og Aalborg.
Der er i 2024 blevet afholdt 2 møder med Senior-og Omsorg (rådmand og direktør), hvor følgende emner har været dagsordensat: 1) Relateret til den demografiske udvikling har vi rejst spørgsmålet om udbygningsplaner og den fremadrettede plejehjemskapacitet i Aalborg Kommune. 2) Folketingets arbejde med den nye ældrelov og herunder Aalborg Kommunes arbejde med tværgående teams. 3) Ventelister og eventuelle afslag på plejehjemspladser. 4) Digitaliseringen af DIT BLAD. 6) Livsstilsmessen i AKKC.
Koordinationsudvalget er glade og taknemmelige for, at Senior- og Omsorgsforvaltningen prioriterer det etablerede samarbejde med Ældre Sagen, idet mødeaktiviteterne er medvirkende til at sikre mulighederne for dialog, indsigt og gensidig forståelse for de ældrepolitiske udfordringer i Aalborg Kommune.
I tilknytning til ovennævnte ældrepolitiske arbejde har koordinationsudvalget haft et rigtigt flot samarbejde med Seniorrådet og Faglige Seniorer om interessevaretagelsen i relation til den politiske proces vedrørende Aalborg Kommunes budgetarbejde for 2025-2028, idet vores indsats primært har været fokuseret på Senior- og Omsorgsområdet.
Et samarbejde og procesforløb, der fra oprindeligt budgetforslag til budgetforlig på senior- og omsorgsområdet har omhandlet: 1) Budgetgennemgang/prioriteringer. 2) Formidling, synliggørelse og presse. 3) Politiske møder. 4) Borgermøder. 5) Byråds- og budgetmøder.
Med budgetforliget i Aalborg Kommune for 2025-2028 kunne vi konstatere, at midlerne til demografireguleringen på ca. 47 mio. kr., samt midler til implementering af ældreloven samt flere hænder til højere faglighed blev fastholdt i Senior- og Omsorgsområdet. Med førnævnte budgetforlig vil koordinationsudvalget gerne udtrykke stor anerkendelse for politisk opmærksomhed og prioritering af ældreområdet, idet vi samtidigt vil glæde os over, at vores indsats i koordinationsudvalget måske har medvirket til det gode resultat for den ældrepolitiske indsats i Aalborg Kommune.
- At forestå pressekontakt og kommunikation.
På sidste årsmøde blev det omtalt, at vi på grund af sygdom havde mistet en frivillig på det presse- og kommunikationsmæssige område. Herudover blev det ligeledes meddelt, at vi ville forsøge at rekrutterer en ny til opgaven, hvilket endnu ikke er lykkedes, men vi fortsætter bestræbelserne.
- At fremme de frivilliges trivsel.
Bestyrelsen forsøger via åbenhed, dialog, mødeaktiviteter og sociale aktiviteter at fremme de frivilliges trivsel og engagement i lokalafdelingen.
Det er i den sammenhæng besluttet, at lokalafdelingen – som en lille tak – tilbyder de frivillige et årligt jule- og sommerarrangement. Herudover forsøger vi at sikre omkostningsdækning for det frivillige arbejde i Ældre Sagen Aalborg.
På sidste årsmøde blev der ligeledes orienteret om bestyrelsens fremtidige virke, hvorfor vi gerne vil følge op på de fremlagte mål for 2024:
- Sundheds- og Kulturforvaltningen har den 29. november 2023 orienteret Ældre Sagen Aalborg om, at byrådet i forbindelse med budgetaftalen for 2024 har besluttet, at Nørresundby Bibliotek fra 1. januar 2025 skal flytte aktiviteterne til underetagen i Foreningshuset på Torvet i Nørresundby. Lokalerne i underetagen har tidligere været meget benyttet af Ældre Sagen til gennemførelse af vore aktiviteter, hvorfor beslutningen – afhængig af mulighederne for erstatningslokaler – kan få store konsekvenser for vore aktivitetsmuligheder. På denne baggrund er det vigtigt, at bestyrelsen i 2024 har som mål, at der i et samarbejde med Sundheds- og Kulturforvaltningen sikres de for aktiviteternes gennemførelse nødvendige erstatningslokaler.
- Frivillighedskoordinatorerne viderefører i samarbejde med områdelederne initiativerne med rekruttering og fastholdelse af frivillige. I rekrutteringen fokuseres der især på aktivitetsområder, hvor vi har ventelister.
- For at fastholde fornyelse, kvalitet og et udvidet udbud af kulturaktiviteter for Ældre Sagens medlemmer har bestyrelsen vedtaget, at der i såvel 2024 som 2025 - af formuen - afsættes 300.000 kr. til styrkelse af indsatsen.
- Det er bestyrelsens mål at gennemføre et ÅBENT-HUS-ARRANGEMENT i 2024, hvor vi ønsker at synliggøre såvel Ældre Sagen Aalborg som de aktiviteter og kulturelle tilbud, der tilbydes medlemmerne.
- Koordinationsudvalget for Ældre Sagen i Aalborg Kommune deltager i den af Senior- og Omsorgsforvaltningen planlagte livsstilsmesse i Aalborg Kongres og Kulturcenter i efteråret 2024.
Det er bestyrelsens vurdering, at vi helt overordnet og via gennemførte aktiviteter har nået de opstillede mål for 2024, hvilket omfatter: 1) En særlig indsats på rekruttering af frivillige. 2) Udvidet udbud af kulturaktiviteter jfr. tidligere beskrivelse. 3) Gennemført åbent-hus-arrangement. 4) Deltagelse i livsstilsmessen. Med hensyn til Aalborg Byråds beslutning om placeringen af Nørresundby Biblioteks indflytning på Torvet i Nørresundby skal det dog bemærkes, at ombygningen er afsluttet i 2. halvår 2024, hvilket har muliggjort, at biblioteksaktiviteterne på Torvet officielt er påbegyndt pr. 1. januar 2025.For Ældre Sagen Aalborg har biblioteksplaceringen i stueetagen naturligvis lokalemæssige konsekvenser, idet antallet af lokaler til gennemførelse af vore aktiviteter er væsentligt reduceret. Med det som baggrund har Aalborg Kommune medvirket konstruktivt og økonomiske til at sikre, at der via ombygninger og lokaleændringer er skabt størst mulig fleksibilitet i de eksisterende lokaler. Ældre Sagen Aalborg skal i denne sammenhæng afslutningsvis bemærke, at vi naturligvis har taget byrådsbeslutningen om placeringen af Nørresundby Bibliotek til efterretning, idet vi ligeledes vil arbejde på, at der skabes et godt og udviklende samarbejde mellem alle interessenterne i Foreningshuset på Torvet.
Vore medlemmer:
Ved slutningen af 2024 havde Landsforeningen Ældre Sagen ca. 1.010.000 medlemmer. Hermed er Ældre Sagen fortsat landets største medlemsorganisation. Ældre Sagen Aalborg havde ved årsskiftet ca. 26.000 medlemmer, hvilket er en lille stigning set i forhold til sidste år. For Aalborg Kommunes vedkommende har Ældre Sagen ca. 31.500 medlemmer, idet der er tilsammen 5.500 medlemmer i lokalafdelingerne: Hals, Sejlflod og Nibe.
Vore frivillige
Vi er ca. 330 frivillige. De frivillige yder alle sammen en stor og skattet indsats i forbindelse med at holde alle vores førnævnte aktiviteter i gang, men de frivillige omfatter også støttefunktionerne: Kontoret, Økonomi, IT-service, Markedsføring, Lokaleadministration, Pedelfunktioner, Køkken samt Frivillighedsområdet (rekruttering og administration).
Forudsætningen for Ældre Sagens arbejde er således de frivillige, hvilket angår såvel eksisterende aktiviteter som udvikling af nye aktiviteter, hvorfor vi skal fastholde fokus på rekruttering af nye.
I denne sammenhæng skal det bemærkes, at der har været et flot og positivt samarbejde med såvel politikerne som forvaltningerne, hvilket angår såvel informationer som eventuelle handlinger.
Vi har et fint samspil og samarbejde i koordinationsudvalget, hvor alle bidrager positivt til at dagsordensætte emner, der kan medvirke til at forbedre den gode sag. TAK til rådmænd, forvaltninger og koordinationsudvalget for samarbejdet.
Ældre Sagen Aalborg har en rigtig fin økonomi. Vi har en formue på ca. 2,1 mio.kr. og et driftsresultat med et underskud på 149.700 kr. Tilsvarende har vi budgetteret med et underskud på ca. 300.000 kr. i 2025, idet vi af formuen/arvemidlerne ønsker at styrke medlemmernes muligheder for et varieret og prisbillig kulturtilbud.
Som tidligere nævnt har bestyrelsen stort set afholdt møde en gang pr. måned og med en varighed af 3-4 timer. Gode møder og et samarbejde præget af tillid, åbenhed, engagement og ordentlighed. TAK til bestyrelsen for en flot indsats og et godt samarbejde!
Som afslutning vil jeg - endnu engang - sige tak til de frivillige for en særdeles flot indsats. 330 frivillige i Ældre Sagen Aalborg har i 2024 uegennyttigt og målrettet arbejdet for, at der blev skabt gode fællesskaber, oplevelser og omsorg for de ældre medborgere!
Sidst opdateret 30.03.2025