Gode læserbreve KV25
Skabelon
Her er en skabelon I kan bruge, når I skriver læserbreve om de tre valgtemaer; Eksemplet her handler om temaet; Kontinuitet i hjælpen - faste teams.
"Ældre oplever deres hjem som en banegård
I dag oplever næsten halvdelen af alle hjemmehjælpsmodtagere, at de ikke har indflydelse på hjælpen i hverdagen.
Omkring hver tredje hjemmehjælpsmodtager oplever sjældent eller aldrig, at det er den samme hjælper, som kommer i hjemmet. Deres hjem føles som en banegård. Herudover udtrykker langt hovedparten af hjemmehjælpsmodtagere, at det har stor og positiv betydning for dem, hvis de kender dem, som skal hjælpe i dagligdagen.
Så Ældre Sagen vil her tillade sig at stille borgmesteren disse to spørgsmål: Vil din kommune sætte krav om, hvor mange forskellige medarbejdere der må komme i hjemmet? Vil din kommune sikre, at hjemmehjælpsmodtagere selv kan bestemme, hvordan og hvornår de ønsker hjælpen udført?
Venlig hilsen xx, Ældre Sagen i xx."
Eksempel
Her er et læserbrev af bestyrelsesmedlem i Ældre Sagen Hvidovre Elin Palm, fra Hvidovre Avis 19.2.2025.
Eksempel
Her er et debatindlæg af Stig Ryhl, fra Ugebladet Møn, marts 2025.
Eksempel
Læserbrev af 23.01.25, Rudersdal Avis. Per T Christensen, Formand Ældre Sagen Rudersdal.
Robotstøvsugere som erstatning for hjemmehjælp:
Ældre Sagen udtrykker bekymring og foreslår alternativer
Kommunalbestyrelsen har besluttet at indføre en besparelse i hjemmeplejen, der betyder, at borgere med visiteret hjælp til rengøring fremover selv skal anskaffe og anvende en robotstøvsuger. Forslaget omfatter 1.044 borgere, svarende til 80% af dem, der i dag får hjælp til rengøring, og forventes at give en besparelse på 3 mio. kr. årligt efter to år.
Vi befinder os i en tid, hvor det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere til den kommunale hjemmepleje. Derfor anerkender Ældre Sagen behovet for at anvende velfærdsteknologi på en klog og smart måde. Vi støtter digitale løsninger, der kan frigøre arbejdskraft til andre omsorgsopgaver og samtidig styrke borgernes selvstændighed. Dog må dette aldrig ske på bekostning af borgernes livskvalitet eller tryghed i eget hjem.
En model der opleves som urimelig
Den foreslåede løsning i Rudersdal Kommune, hvor borgerne selv skal finansiere og håndtere robotstøvsugere, opleves som unødig hård og urimelig. Mange ældre vil have svært ved at betjene en robotstøvsuger på grund af fysiske eller kognitive begrænsninger. Samtidig kan tekniske udfordringer som dørtrin, tæpper og møbler gøre det nødvendigt at omorganisere hjemmet radikalt. For mange ældre, der omgiver sig med ting og møbler, som har stor personlig betydning, vil dette føles som en alvorlig indgriben i deres liv. Risikoen for en mærkbar serviceforringelse og nedsat livskvalitet er derfor reel.
Erfaringer fra Gentofte og forslag til en bedre løsning
Ældre Sagen foreslår i stedet en model inspireret af Gentofte Kommune, hvor man har iværksat et pilotprojekt med robotstøvsugere. Her testes løsningen hos 20 udvalgte borgere for at afdække, hvem der med fordel kan bruge en robot, og hvor det fortsat er nødvendigt med personlig hjælp. En sådan model kan sikre, at velfærdsteknologi anvendes målrettet og hensigtsmæssigt uden at gå på kompromis med borgernes livskvalitet.
Økonomi og lovgivning
Det skal nævnes, at det juridiske grundlag betragter en robotstøvsuger som et forbrugsgode, hvilket betyder, at det er lovligt at pålægge borgerne at finansiere denne løsning. Samtidig viser statistikker, at borgere i Rudersdal generelt har en højere gennemsnitsindkomst end mange andre steder i landet. Det kan give indtryk af, at flertallet vil kunne klare denne udgift.
Det er dog vigtigt at understrege, at der stadig er en gruppe borgere, for hvem en udgift på 3.000-5.000 kr. til en robotstøvsuger vil være en betydelig økonomisk belastning. Disse borgere risikerer at skulle prioritere nødvendige udgifter til fx medicin eller mad lavere for at kunne leve op til kommunens krav. Derfor må der tages hensyn til, at ikke alle har Læserbrev, Rudersdal Avis 2 samme økonomiske råderum, og at den foreslåede løsning kan skabe ulighed blandt kommunens ældre borgere.
Bekymringer for sundhed og livskvalitet
Vi vil også fremhæve, at en generel omlægning til robotstøvsugere kan medføre afledte effekter på borgernes sundhedstilstand, f.eks. forværrede smerter, træthed eller forringet evne til at deltage i andre aktiviteter. Der kan også være særlige hensyn at tage, hvis en borger har dokumenterede allergier eller andre helbredsproblemer, der kræver en høj standard for rengøring.
Bekymringer for sundhed og livskvalitet
Vi vil også fremhæve, at en generel omlægning til robotstøvsugere kan medføre afledte effekter på borgernes sundhedstilstand, f.eks. forværrede smerter, træthed eller forringet evne til at deltage i andre aktiviteter. Der kan også være særlige hensyn at tage, hvis en borger har dokumenterede allergier eller andre helbredsproblemer, der kræver en høj standard for rengøring.
Se også vores generelle gode tips på siden Skriv godt og bliv læst.