Om ældre sagens it-caféer i 2025
Ældre Sagen er en social-humanitær organisation, der rækker ud til alle - primært dog ældre - med digitale udfordringer. Uanset hvor man bor i landet, er der behov for at vide, hvor man let og nemt kan få kontakt til Ældre Sagens venlige og tålmodige it-hjælp, der rækker ud til alle medlemmer som ikke-medlemmer.
Så vidt muligt bør alle lokalafdelinger have ét fælles kontaktpunkt for de lokale it-aktivitetstilbud. Formålet er mangesidigt: Grundlæggende har alle it-frivillige behov for en fælles base, hvor man kan mødes, samles, nørde, planlægge aktiviteter og hygge med hinanden. Samtidig har brugerne behov for nemt at kunne huske og genkende Ældre Sagens it-hjælpe-tilbud. Indtil videre kalder vi dette kontaktpunkt for it-caféen.
Via it-caféen kan it-frivillige om muligt fx tilbyde:
- Cafédage: En eller flere ugedage, hvor it-caféen er åben og hvor man kan få hjælp til sin device eller digitale udfordring
- It-hjælp i hjemmet: Her kan man ringe til og bede om it-hjælp i hjemmet
- Temaarrangementer: Her kan man opleve aktuelle temaarrangementer. Se vores inspirationsbank.
- Telefonsupport: Her kan man få telefonsupport.
- Undervisning eller kurser: Her kan man deltage i (typisk korte) kursusforløb, der kan tilrettelægges som mere eller mindre individuelt.
- Lokal app-guide: Finde en hjælper tæt på, der er mere løst tilknyttet it-caféen
Når vi i fremtiden vil række længere ud, skal vi være mere synligt til stede på alle medieplatforme. Det kræver et tydeligt brand, en entydig visuel identitet og en stærk lokal tilstedeværelse.
Som hjælpeværktøj hertil har vi udviklet et "Samtale- og udviklingsværktøj", der er en fælles model for, hvordan vi snakker om og udvikler vores lokale it-tilbud:
De 10 opmærksomhedspunkter
Vi tilstræber, at lokalafdelingerne har nogenlunde de samme muligheder på paletten, så vi på nationalt plan kan skabe større opmærksomhed om it-hjælpen og udbrede kendskabet til it-caféerne.
Det betyder dog ikke, at it-hjælpen indeholder det samme, ser ens ud eller har de samme tilbud over hele landet. Tværtimod skal der være plads til lokal forskellighed, og frivillige skal kunne sætte deres personlige præg på den it-hjælp de yder.
Men vi vil gerne kunne gøre en it-caféen til en fælles hat for vores lokale fællesskab og trivsel, hvor vi både kan mødes, udveksle erfaringer, løse fælles udfordringer, skabe nye initiativer og hygge sammen.
I nogle tilfælde vil it-caféen være åben overfor borgerne med it-café-dage. For andre vil den blot være det sted, man ringer til og beder om it-hjælp i hjemmet eller tilmelder sig et givent kursus eller et tema-arrangement.
I løbet af 2025 lancerer vi et fælles logo og grafik for it-caféerne, der kan anvendes i forbindelse med annoncer, opslag og skilte. Og et fælles slogan, så vi samlet kan reklamere for Ældre Sagens it-hjælp.