Digitaliseringen og det frivillige hjælpearbejde til ældre borgere
Inviter en forsker - Anne Marie Dahler
- Gratis tilbud om spændende viden til din lokalforening
Ældre Sagen har inviteret en række danske forskere til et forskningssamarbejde. Sammen udvikler og udbreder vi viden om fremtidens ældre med udgangsgangpunkt i Ældre Sagens Fremtidsstudie – et forløbsstudie, der undersøger livet, forventningerne og ønskerne til fremtiden blandt danskere mellem 50 og 89 år. Som en del af samarbejdet afholder Landsforeningen Ældre Sagen udgifterne til forskerne til de 26 første oplæg med de forskere, der er en del af tilbuddet.
Om oplægget (1,5 time)
I Ældresagens Fremtidsstudie fra 2023 kan man se, at selvom der er en større andel af ældre borgere, der betragter sig som digitalt kompetente, så er der også en større andel af ældre borgere, der bekymrer sig om, hvorvidt de fremadrettet bliver hægtet af digitaliseringen. Der er derfor brug for at vi sammen forholder os til både de udfordringer og muligheder, digitaliseringen giver os, men også det frivillige hjælpearbejde der udføres for at det digitale samfund virker.
Da NemID blev indført i 2013 troede man at der var en mindre gruppe af ældre borgere, der i en periode ville have brug for hjælp. Nu ved vi, at der på tværs af aldersgrupper bliver ved med at være mennesker, der har brug for hjælp med IT, herunder digital kommunikation med det offentlige. Der kommer hele tiden nye teknologier, apps og opdateringer af apps og det er nærmest som om hastigheden stiger. Opægget sætter fokus på hjælpearbejde – hvad er det de ældre borgere skal have hjælp til? Kan vi sige noget om, hvem der har behov for hjælp? Hvori består hjælpearbejdet? Og hvad er det for nogle dilemmaer, man kan stå i, både som borger og som hjælper, der sammen med borgerne skal finde vej i den digitale jungle.
Præsentation af forskeren
Anne Marie Dahler er docent på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole – i digitalisering og teknologianvendelse i den offentlige sektor. Hendes forskning har to hovedspor:
1) Digitaliseringens konsekvenser for forskellige grupper i samfundet,
2) Velfærdsteknologier og deres betydning for ledelse, fagprofessionelt arbejde og borgernes livskvalitet.
Kontakt: anmd@ucl.dk
Kan bookes i: Sydjylland, Fyn, Sjælland og øerne
Transportafgift beregnes fra: Odense
Praktiske oplysninger
- Projektor til visning af præsentation
- HDMI-kabel
Sådan bestiller I:
Lokalafdelingen tager selv kontakt til forskeren og aftaler tid og sted. Forskeren har kontakt til Landsforeningen og kan fortælle, om der er flere gratis oplæg.
Lokalafdelingen skal selv stå for:
- Et lokale til 30 eller flere personer
- Et head-set/mikrofon til oplægsholderen
- En projektor – oplægsholder medbringer selv PC
- Der skal kunne spilles lyd/musik via PC’en
- Eventuel annoncering i lokalavisen eller andre medier
- Den endelige aftale med forskeren om dato, tid og sted m.v.
- Afholde transportudgifter til forskeren